Seçimler yaklaşırken AKP kaynıyor mu?

Haziran yapılacak genel seçimler öncesinde AKP kulislerinde tartışmalar giderek artıyor.

Cem Boz

Haziran ayında yapılacak genel seçimler yaklaşırken Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında AKP içinde yaşanan tartışmalar devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu'nu Ak Saray'da toplayıp, toplantıya başkanlık yapması, 'Erdoğansız AKP' tezine direk bir cevap niteliği taşısa da diğer taraftan 'emanetçi' Davutoğlu'nun toplantıda verdiği poz, tarih sahnesine çıkmak isteyen bir adamın çuvallama pozu oldu. 

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra parti üzerindeki etkisini muhafaza etmeye çalışması, yerine 'atadığı' Ahmet Davutoğlu'nun Erdoğan'ın gölgesinde kalması ve Türkiye'de sağın gelenekselleşmiş 'güçlü figür' kalıbına oturmaması gibi nedenler Davutoğlu'nu silikleştiren diğer maddeler olarak ön planda. 

YOLSUZLUK SORUŞTURMASI
4 eski bakan hakkında yapılan Yüce Divan oylamasında 'ret' çıkmasına rağmen, AKP buradan yaralanarak çıktı, oylamanın asıl konusu bakanlar değil, AKP'nin verdiği fireler oldu. 

Firelerle ilgili, oylamanın devam ettiği sırada AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar 'kabul' oyu veren vekillere, "İçimizdeki ihanet şebekesi" derken, Mehmet Metiner ise, "Partiden istifa edenler daha şerefli" yorumunda bulundu. 

Yolsuzluk suçlamasından 'Aklanan' eski bakanlarla ilgili bir diğer tartışma ise önümüzdeki dönem milletvekilliği talepleri. Güler, Çağlayan ve Bayraktar'ın yeniden Milletvekilliğine aday olmak istedikleri iddia ediliyor. Kulislerde taleplerin Davutoğlu'na ulaştığı ancak Başbakan'ın kararı Erdoğan'a bıraktığı belirtiliyor.

PARTİ İÇİNDEKİ 'AK SAÇLILAR'
Kulislerde dolaşan bir diğer tartışma ise Fazilet Partisi içindeki kopmadan bu yana parti içinde bulunan çoğu kurucu üye olan milletvekilleri. Bunların başında, Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin gibi partinin önemli isimleri bulunuyor. 'Ak saçlılar' hem 3 dönem kuralı ile seçimlerde aday olamayacakları hem de Yüce Divan oylamasının öncesi ve sonrasında verdikleri demeçlerle parti içindeki tartışmanın tam ortasında duruyorlar. 

Yüce Divan oylamasından sonra Başbakan Vekili Mehmet Ali Şahin'in, Metiner ve Tayyar'ın ifadeleriyle çelişen sözleri şöyle:

“AK Parti’nin genel başkan vekili olarak konuşuyorum. Asgari ücretin yeni bin liraya çıktığı bir ülkede bir siyasetçi 700 bin TL’lik saat alamaz kardeşim. Bu 700 bin liralık saati kolunda taşıyamaz... 20-30-40 arkadaşımızın bu nedenle tepki oyu olarak bu şekilde davrandıklarını düşünüyorum. Diğer bir arkadaşımızın Kur'an-ı Kerim'in suresiyle ilgili açıklamasının hala milletvekillerinin içerisinde bir sızı olduğunu biliyorum.” 

Partide Bülent Arınç'ın durumu da belirsizliğini koruyor. Başbakan Yardımcısı Arınç, 2 Ocak'ta yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönem mecliste olmayacağını sinyalini şu sözlerle vermişti:

Refah'tan bu yana da beş dönemdir parlamentoda milletvekiliyim. Kaldı şurada altı ayımız. Allah hayırlı, uzun ömür verirse altı ay sonra gençlere yerimizi terk edeceğiz. Bize bu kadar yeter kardeşim, biraz da kendimize gelelim, işimize bakalım, biraz dinlenelim, siyasete dışarıdan katkı sağlayabilirsek sağlayalım 

ABDULLAH GÜL
AKP'nin kurucuları arasında yer alan bir diğer isim eski Cumhurbaşkanı Abullah Gül. Uzunca bir süredir Abdullah Gül ile Erdoğan arasında gerginlik olduğu bilinse de Gül, henüz net bir hamle yapmadı.

Parti içinde Erdoğan’a yakın vekillerin Gül’e oldukça soğuk yaklaştıkları, hatta kulağından operasyon geçiren Gül için ‘sağır’ yakıştırması yaptıkları, Gül’ün ise bu isimler not ettiği iddia edildi.

Cumurbaşkanlığı süresinin dolmasının ardından, Gül'ün AKP'nin başına geçme bekletileri bizzat Erdoğan tarafından engellense de Abdullah Gül’ün önümüzdeki dönem aktif siyasete dönmesi bekleniyor. Bu konuda ise kritik soru Abdullah Gül'ün AKP içinde nasıl bir pozisyon alacağı...

HAKAN FİDAN
İktidar partisi içinde bir diğer tartışma ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan.

Hakan Fidan’ın, Davutoğlu’nun Başbakan olmasının ardından Dışişleri Bakanı olarak kabineye girmesi bekleniyordu ancak Fidan MİT Müsteşarlığına devam etti.

Geçtiğimiz günlerde Hakan Fidan’la ilgili iki iddia ortaya atıldı.

İlk iddia, Fidan’ın genel seçimlerde AKP’den adaya olacağı daha sonra ise Dışişleri Bakanı olarak kabineye gireceği yönünde.

İkinci iddia ise CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan geldi. Altay Fidan’ın Dışişleri Bakanı değil, Başbakan olcağını iddia etti.

Altay’ın konuşmasından:

“Hakan Fidan milletvekili adayı olacak söylentileri, siyasette her şey söylentiyle başlar, çok eskiden beri var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın en çok güvendiği isimlerden birisi. Kendi kafasındaki yönetim modeline geçmek için Hakan Fidan, Sayın Cumhurbaşkanı’nın daha çok işine yarayacaktır.”

Parti içindeki kralcılar ise seçimlerde yeniden milletveilliği koltuğunu kapma peşinde. Bu isimlerin başına Mehmet Metiner, Şamil Tayyar, Tülay Babuşcu gibi isimler geliyor.

Seçimler yaklaştıkça AKP daha çok kaynacağa benzerken, birilerinin buharlaşacağı kesin.