‘Seçim hileleri sonuçları yüzde 10-15 civarında etkiliyor’

CHP’li Erdal Aksünger, Ankara’ya gelen AKPM Seçim Öncesi Gözlem Heyeti’ne yaptığı sunumda seçim hilelerinin sonuçları yüzde 10-15 civarında etkilediğini savundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Seçim Öncesi Gözlem Heyeti Ankara’ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında dün CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu’nun Bilişim Danışmanı ve İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’le görüştü. Aksünger heyete CHP’nin seçim güvenliği ve hileleriyle ilgili raporlarını sundu.

Bugün gazetesinin haberine göre heyete sunulan raporlarda, siyasi partilerin sandıklara sahip çıkmaya çağırmasının seçimlere ne kadar güvensiz bir ortamda girildiğini gösterdiği, kanunlara en fazla  saygı göstermesi gereken kişi olan Cumhurbaşkanı’nın, iktidar partisinin bir üyesi gibi seçim kanunu ve tarafsızlığını hiçe sayarak muhalefet partilerine en ağır hakaretlerde bulunduğu ve YSK’nın bu duruma seyirci kaldığı vurgulandı.

ŞÜPHELİ SEÇMEN ORANI YÜZDE 39

Raporlarda özellikle 2007’den itibaren seçim sonuçlarını doğrudan etkileyebilecek büyüklüklerde yığma, bindirme seçmenler olduğunun ortaya çıktığı belirtilerek, seçim hilelerinin seçim sonuçlarını yüzde 10-15 civarında etkilediği savunuldu.

Erdal Aksünger tarafından sunulan raporlarda “şüpheli seçmenlere” ilişkin şu tespit de yer aldı:

2007 yılı sandık seçmen listesindeki şüpheli seçmenlerin adreslerinde yapılan kontrol sonuçlarına göre, tespit edilen 1 milyon 949 bin 274 şüpheli seçmenin bir kısmının seçmen olamayacağını göstermektedir. Buna göre şüpheli seçmenlerin yüzde 32.91’inin ilgili adreslerde oturmadıkları, yüzde 2.84’ünün seçimler öncesinde taşındığı, yüzde 0.71’inin seçimler öncesi vefat ettiği, yüzde 2.55’inin yurtdışında yaşadığı görülmektedir. Bu sonuçlardan şüpheli seçmenlerin yüzde 39’unun seçmen olamayacağı anlaşılmaktadır.