Sebahat Tuncel: Cizre olayları provokasyon

Kadıköy'de düzenlenen Marmara Kent ve Doğa Mitingine katılan HDP milletvekili Sebahat Tuncel gazetecilerin Cizre’de yaşanan olaylara ilişkin sorularını yanıtladı.

Cizre olayları ile ilgili "Bunun bir provokasyon olduğu çok net" diyen Tuncel, “Bülent Arınç’ın Hüda-Par ziyaretinden sonra bunun gerçekleşmesi dikkat çekici bir durum" diye konuştu.

3 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili konuşan Tuncel, "Roboski'nin üzerinden 3 yıl geçti hala katliam aydınlatılmadı. Roboski'nin yıldönümünde yeni bir katliam girişimi ile karşı karşıyayız. 3 insan yaşamını yitirdi, çok sayıda yaralı var ve hala ne yazık ki çatışma devam ediyor. Bunun bir provokasyon olduğu çok net" diye konuştu.

Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile DTK Eş Başkanı Selma Irmak'tan aldıkları bilgilere göre olayların bir haftadır sürdüğünü belirten Tuncel, “Ortamı germek isteyen, HÜDA-PAR ile Kürtleri çatıştırmak isteyen bir yaklaşımın olduğunu, bu konuda çeşitli görüşmelerin de olduğunu, bunun engellenmesi konusunda valilik ve kaymakamlık üzerinden görüşmelerin olduğunu ama çözümlenmediğini, bu provokasyonun derin olduğunu ifade ettiler. Bugün Davutoğlu da açıklamasında bunun bir provokasyon olduğunu söyledi. O zaman bu provokasyonu kim, neden yapıyor açığa çıkarılması gerekir” dedi.

Tuncel sözlerine şöyle devam etti:

“Bülent Arınç’ın Hüda-Par ziyaretinden sonra bunun gerçekleşmesi dikkat çekici bir durum. Bugün yaşam hakkını ihlal eden, Kürt sorunun çözümünü, gelinen aşamada süreci zora sokacak bu tip girişimlerin Türkiye'ye hiçbir katkısı yok. Daha Roboski katliamının hesabı sorulmadan yeni bir katliam girişiminin gerçekten bizi kaygılandırdığının altını çizmek istiyoruz. Biz hem hükümet nezdinde hem yereldeki yöneticiler nezdinde girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Hükümetin hem bu konuda bir açıklama yapması hem de bu provakosyanları yapanların açığa çıkartılması konusunda bir çalışma yapması gerekiyor."