Şakran Cezaevi'nde kadınlara işkence yapılıyor

Şakran Cezaevi, gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde, çocuk mahkumlara işkence ve cinsel istismar haberleriyle gündeme gelen cezaevinde, işkence haberlerine bir yenisi daha eklendi. Şakran Kadın Cezaevi’nde ‘A Takımı’ denilen gardiyan grubu, kadın mahkumlara çıplak işkence yapıyor.

Çocuk cezaevlerinin yanı sıra kadınların kaldığı cezaevlerindede kötü muamele iddiaları gündemden düşmüyor.

Cumhuriyet'ten Hakan Dirik'in haberine göre Son olarak Gezi tutuklularından Elif Kaya’nın çırılçıplak soyulmasıyla gündeme gelen Şakran Kadın Cezaevi’nde, söz konusu uygulama “A Takımı” tarafından gerçekleştiriliyor. Cezaevleriyle ilgili mevzuatta “acil müdahale mangası” olarak adlandırılan birimin Şakran’daki kodu “A Takımı”.

CHP Cezaevlerini İzleme Komisyonu, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin elde ettiği bilgilere göre, diğer cezaevlerinden nakledilen kadınlar, jandarma tarafından “A Takımı”ndaki gardiyanlara teslim ediliyor. Onlar da “Seninle beşe bir güreş tutacağız” diyerek kadınları boş odaya atıp çırılçıplak soyuyor ve üzerlerini arıyor. Kadınların ifadelerine göre, kimi zaman kapı da açık bırakılarak jandarma personelinin kadınları izlemesi sağlanıyor.

ÇHD ve İHD’nin yanı sıra Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve tutuklu yakınları dernekleri Şakran’dan gelen şikâyetler üzerine buradaki kadın mahkûmlarla görüşerek yeni bir rapor hazırladı. Yaklaşık 1.5 ay önce tamamlanan rapora göre “A Takımı”nın çıplak arama uygulaması devam ediyor. Uygulamayla ilgili rapora yansıyan bölümler şöyle: “Kadınlar, birkaç aydan beri ‘aylık arama’ adı altında A Takımı adlı gardiyan ekibi ile koğuşlara ani baskınlar yapıldığını, aramalarda bütün eşyaların hoyratça dağıtıldığını, açık görüşlerden önce ve sonra çıplak arama dayatıldığını, bu aramalarda taciz edildiklerini belirtmişlerdir.

Bu aramalardan biri olan 25 Aralık 2014 tarihinde koğuşlara baskın yapıldığı, kapılar açılır açılmaz mahkûmlara saldırıldığı, önlerine çıkan mahkûmlar sağa sola fırlatılarak çıplak arama dayatıldığı, kabul edilmeyince Müdür Nedim Ateş’in talimatıyla çok sayıdaki gardiyan grubu ile mahkûmlara saldırılıp darp edildiği, bu saldırı sonucunda üç çocuk annesi Fethiye Çakmak’ın iki parmağının kırıldığı, ayrıca aynı elin bileğinde kesikler olduğu, elinin şu anda alçıda olduğu, kolda morarma olduğu ve damar çatlaması ihtimalinin olduğu, geceleri ağrıdan uyuyamadığı belirtilmiştir. Görüş esnasında da ağrısının olduğu, elinin alçıda olduğu tarafımızdan da gözlenmiştir.” Kaya’nın avukatı ve İHD Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, Kaya’nın uğradığı mağduriyet sonrası Aliağa Cumhuriyet Savcılığı’na yaptıkları iki başvuruya da “kovuşturmaya yer yok” kararı verildiğini, ağır ceza mahkemelerine yaptıkları itirazların da kabul edilmediğini kaydetti.