Şair bu sefer kazandı: Gökçek'e 'yolsuzluk şampiyonu' demek ifade özgürlüğü

Şair-yazar Nihat Behram, günlük yayımlanan soL gazetesinde 2013'te yayımlanan yazısında Melih Gökçek'in ODTÜ ormanındaki ağaç katliamını eleştirerek Gökçek'e 'yolsuzluk şampiyonu' dediği gerekçesiyle Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Behram mahkemenin bu kararına karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda…

Haber Merkezi

Şair-yazar Nihat Behram, yazarı olduğu günlük soL gazetesinde 27 Ekim 2013'te "Vızz gelir" başlıklı köşe yazısında Melih Gökçek'in ODTÜ ormanındaki ağaç katliamını eleştirerek, Gökçek'ten "yolsuzluk şampiyonu" olarak söz etmişti. 

Gökçek'in avukatları tarafından açılan davada Nihat Behram Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından "basın yoluyla hakaret suçu işlediği" suçlamasıyla manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Nihat Behram, mahkemenin kararına karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. AYM uzun süren bir değerlendirme sonunda Nihat Behram'a verilen manevi tazminat cezasının "ifade ve basın özgürlüğünün ihlali" olduğuna hükmetti.

Ayrıca Nihat Behram'a 4 bin TL manevi tazminat ile yargılama giderlerinin ödenmesine karar verdi. Kararın bir örneği Adalet Bakanlığı'na gönderildi. 

'GÖKÇEK TAHTTAN DÜŞÜNCE ÇAPTAN DA DÜŞTÜ'

AYM kararının açıklanmasından sonra soL'a konuşan Nihat Behram, "Anlaşılan Melih Gökçek tahttan düşünce çaptan da düştü" dedi. 

Behram şunları söyledi: "Genellikle avukattan telefon gelince ya mahkumiyet ya da açılan yeni bir dava haberi beklerim. Bu kez öyle olmadı. Avukatın bu haberi vermesiyle şaşırdım biraz. Anlaşılan Melih Gökçek, tahttan düşünce çaptan da düşmüş. Hakkımda açtığı çeşitli davalardan mahkum olmuştuk. Anayasa Mahkemesi, bu mahkumiyet kararını ifade ve basın özgürlüğüne aykırı bulmuş. Tarafımıza tazminat ödenmesine karar vermiş. Öyleyse bize ödenecek tazminatı, yazarları hakkında açılan davaları avukatları aracılığıyla takip eden, fedakarca mücadele eden soL Haber Portalı'na bırakıyorum."