Sabah yazarından Brunson yorumu: Saygı duyulacak yargı kararı görmüyorum

Sabah yazarı Melih Altınok, ABD’li rahip Brunson’un serbest bırakılmasıyla ilgili ‘Yargının kararına herkes saygı göstermeli diyorlar. Ben ortada saygı duyulacak bir yargı kararı görmüyorum’ diye yazdı.

Haber Merkezi

Sabah yazarı Melih Altınok, dün ABD’li rahip Andrew Brunson’un yargılandığı davada gizli tanıkların ifade değiştirmesinin ardından serbest bırakılması hakkında “Yargının kararına herkes saygı göstermeli diyorlar. Ben ortada saygı duyulacak bir yargı kararı görmüyorum. Zira soruşturma ve kovuşturma sürecinde neydi ki sonuç sağlıklı olsun” diye yazdı.

“Kim bu gizli tanıklar” başlıklı yazısında Altınok, kamuoyunun da farklı düşündüğünü sanmadığını belirterek şöyle devam etti:

Vatandaş doğal olarak soruyor... Madem ortada 3 yılla geçiştirilebilecek bir yardım yataklık suçlaması vardı, mahkeme neden bir önceki duruşmada ev hapsine almak yerine tahliye etmedi papazı?

Konunun, her iki ülkenin liderlerinin karşılıklı açıklamalar yaptığı bir düzleme gelmesi de yargı için bir bahane değil. Çünkü yargının işi siyaset yapmak ya da kamuoyu algısı yönetmek değil hukuku konuşturmak... İddianamesini dört dörtlük hazırlayıp işini yapmak, diplomasiyi de siyasete bırakmak.

Brunson hakkında istenen ceza ve verilen hüküm arasındaki uçuruma bakınca da yargının işini layıkıyla yaptığını söylemek kolay olmasa gerek.

Dünkü tahliyede etkili olduğu belirtilen ‘gizli tanıkların ifade değiştirmesi’ konusu bile başlı başına bunun kanıtı gibi... Kim bu gizli tanıklar? Şimdi, bir önceki duruşmada söylediklerinin tam aksini söyleyebildiklerine göre güvenilir değiller. Peki, o halde bir ülkenin ekonomiden dış politikaya kadar pek alanda kaderini etkileyen bir dava nasıl olur da bu çürük temeller üzerine kurulur?

Türk yargısı, gizli tanık sitemi başta olmak üzere kendini ciddi şekilde sorgulamalı.

ABD Başkanı Trump’ın kasım seçimleri öncesi elini güçlendirecek bu gelişmeye sevindiğini belirten Altınok, Brunson'un serbest bırakılmasının Hakan Atilla davasını olumlu etkileyip etkilemeyeceğini sorduğu yazısında şu ifadeleri kullandı:

Şimdi soru belli. Brunson takozunun ortadan kalkması, Türkiye-ABD ilişkilerinin normalleşmesine ne gibi katkılar yapacak? Mesela, Hakan Atilla davasını pozitif yönde etkileyecek mi? Zira aylardır mağdur edilen Atilla'nın davasında ABD yargısının argümanlarının hukuki olarak elle tutulacak yanı yok.