'Roboski'den ne istiyorsunuz?'

​Roboski katliamında yakınlarını kaybedenler, sınır ticaretinde kullandıkları katırlarının askerler tarafından katledilmesi ile Şirit Yaylası'na göç etti

Katliamda kardeşi Cihan Encü'yü yitiren Hüseyin Encü, ANF'ye yaptığı açıklamada "Devlet bizi kendi topraklarımızda katletti. Yine aynı yerde yaşam mücadelesi sürdürürken katliam hazırlıkları içerisinde olduklarını görüyoruz" diyerek, duruma tepki gösterdi.

Sınır ticaretinin bölge halkı için geçim kaynağı olduğunu dile getiren Encü, "Yüzlerce kişi daha bu mücadelede katledilse, tek geçim kaynağımız olduğu için bu yolda devam edeceğiz. Devlet Roboski'ye fabrika kurdu da biz mi çalışmadık?" diye sordu.

Roboski katliamı sonrası köye gelen Uludere Kaymakamı'na "saldırıda bulunduğu" iddiasıyla yargılanan ve 8 ay cezaevinde kalan Behçet Kaya, devlet yetkililerinin Roboski'ye gelerek, "Neden sınır ticareti yapıyorsunuz ?" diye sorması gerektiğini dile getirerek, "Devlet bu halkın geçim derdi olduğunu bildiği halde, bir gün gelip bu halkı dinleme gereği duymadı. Hiçbir geçim imkanı sağlamadığı Roboski'yi katlediyor" diye konuştu.

Roboski halkını sınır ticaretine zorlayanların, Roboski'yi katlettiğini söyleyen Kaya, yetkililerine, "Roboski'den elinizi çekin. Roboski'den ne istiyorsunuz? İnsanları katlettiğiniz yeter. Katırlarımız ile ne derdiniz var? Artık yeter" sözleriyle tepki gösterdi. Kaya, askeri ablukanın sürmesi durumunda sınırdaki direnişlerinin devam edeceğini dile getirdi.