Roboski'de 'ilan edilmemiş olağanüstü hal' sürüyor

Şırnak’ın Uludere ilçesinin sınır bölgelerinde askeri hareketlilik devam ediyor. Bölge halkı çatışma endişesi taşıyor.

Al Jazeera Türk Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı sınır köylerini gezerek bölgedeki askeri hareketliliği ve bölge halkının endişelerini yazdı.

Roboski’de askeri hareketliliğin Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yaşanan çatışmayla aynı günlerde başladığını hatırlatan Bozarslan, sınır bölgesindeki hareketliliğin sürdüğünü ve askerle PKK’lilerin göz mesafesinde konumlandığını aktardı.

İLAN EDİLMEMİŞ OHAL

Bölgedeki köyleri dolaşan Bozarslan, Ortasu Köyü’nde yaşayan ve bir dönem muhtarlık yapan Haşim Encü’nün “ilan edilmemiş bir olağanüstü hal” olduğu gözlemini aktardı. Encü, Bozarslan’a şunları söyledi:

Olağanüstü hâl ilanı yok ama gördüğümüz fiiliyatta  olağanüstü hâl. Çok sayıda asker getirildi bölgemize. Gerçek olağanüstü hâl olduğu zamanlarda bile bu kadar değildi. Bu kadar asker ve bu kadar sıkıntı yoktu. Olağan üstü hâl döneminde bu bölgede çatışma vardı, durum iyi değildi ama bu kadar baskı görmüyorduk. Bölge tamamıyla kapalı kimse gidip gelmiyor. Hayvanları öldürüyorlar. Bunların olmasını istemiyoruz.

Encü’nün “ilan edilmemiş OHAL” saptaması, son dönemde yaptığı seçim mitinglerinde sık sık “OHAL’i biz kaldırdık” diyen Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarını getirdi.

Mahmut Bozarslan’a konuşan Ortaköy Muhtarı Suat Encü de provokasyon endişesini dile getirerek şunları söyledi:

Üç aydır çok sayıda asker getirildi bölgeye. Bu sırada çok sayıda katırımız öldürüldü, 4-5 kişi yaralandı. Kaçakçılara müdahale edebilirler ama hayvanları öldürmesinler, insanları yaralamasınlar. Yakaladıklarını mahkemeye çıkarsınlar. Olayların ardından gerginlik arttı. İnsanlar bir provokasyon olmasından korkuyor. Temennimiz olmamasıdır. Seçime kadar bir şey olmamasını diliyoruz. 3-4 bin nüfusumuz var, 10 bin asker geldi bu sınıra. Tek geçim kaynağımız bu sınırdır. Herkes borçlandı, herkes parasız bekliyor.