Rennan Hoca'nın davası 18 Eylül'e ertelendi

Foça Cezaevi’nde 4 ay 16 gün kalıp tahliye olduktan sonra türbanlı dört öğrencinin daha şikâyeti üzerine yargılanmaya devam edilen Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün duruşması bugün görüldü. Pekünlü’nün aynı suçlamayla yargılanıp ceza aldığı önceki dava hakkında AİHM’ye yapılan başvurunun “bekletici mesele” olarak değerlendirilip değerlendirilmemesine karar vermek üzere duruşma 18 Eylül’e ertelendi

Ahmet Çınar

GÜNCELLEME 17:54
Duruşmada Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nde görev yapan öğretim üye, akademisyen, memur olan 6 kişi tanık olarak dinlendi. 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Süleyman Çekilmez, tanıkların ve iki tarafın avukatlarının dinlenmesinin ardından, Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün aynı suçlamayla yargılanıp ceza aldığı önceki dava hakkında AİHM’ye yapılan başvurunun “bekletici mesele” olarak değerlendirilip değerlendirilmemesine karar vermek ve diğer hususları beklemek üzere duruşmayı 18 Eylül 2015 saat 14.00’a erteledi.

PEKÜNLÜ DOSYASI AİHM VİRAJINDA
Duruşma sonrasında soL Portal’a bir açıklama yapan Prof. Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü, “Rennan Pekünlü dosyası yeni bir boyut kazandı. Çünkü AİHM kabul edilebilirlik kararı verip esasa girdi, Türkiye hükümetinden yazılı görüş istedi” dedi.

AİHM’nin vereceği kararda yapacağı tespitin, bu davaları ve Rennan Hoca’ya yapılan atılı suçlamaları kökünden etkileyecek nitelikte olduğunu belirten Av. Murat Fatih Ülkü şunları söyledi:  

“O yüzden bu dava yeni bir boyut kazanmış oldu. 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nden AİHM kararını ‘bekletici mesele’ olarak değerlendirmesini talep ettik. AİHM’nin o davada verebileceği bir ihlal kararı, asliye ceza mahkemesindeki yargılamanın yenilenmesine neden olacak. AİHM suç tanımı açısından konuyu irdeliyor. Yani özetle deniyor ki: ‘Rennan Hoca’nın eylemi hukuka aykırı mıydı değil miydi? Hukuka aykırı değil gibi gözüküyor. Türk hükümeti buna yanıt ver.’ Şimdi burada eğitim ve öğretimin engellenmesi için suçlanan kişinin şiddet, cebir veya hukuka aykırı bir davranışının olması lazım. Eğer Rennan Hoca’nın hukuka aykırı davranışı olmadığı tespit edilirse suçun unsurları oluşmamış olacak ve bu suçlama kökünden çökmüş olacak. O yüzden AİHM’deki tespite çok önem veriyoruz. Sonuç şu: Biz bir hukuk devletinde yaşıyorsak, hukuk ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygulamak istediği için bir astronomi profesörü, değil cezaevine girmek, değil yargılanmak, suçlanamaz bile. Bu bir ayıptır.”

AİHM’in verdiği kabul edilebilirlik kararı sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin aksine kendi içtihadına sahip çıkacağına inandıklarını söyleyen Ülkü, “AİHM kararıyla yapılacak tespitin, davanın seyrini kökünden etkileyeceği düşüncesiyle başvurunun sonucunun beklenmesini talep ettik. Mahkeme bu konuda gelecek celse karar vereceğini söyledi” diye konuştu.


Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde görev yaparken türbanlı öğrencilere Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlattığı için türbanlı bir öğrencinin şikâyeti üzerine “eğitim özgürlüğünü ihlal” gerekçesiyle yargılanan, 2 yıl 1 ay hapis cezası alan ve 4 ay 16 gün Foça Cezaevi’nde yatan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, dört ayrı türbanlı öğrencinin daha şikâyeti üzerine yargılanmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün duruşmasına bugün 13.45’te İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşma salonun fiziksel yetersizliği nedeniyle İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülüyor.