Renault işçisi #direnişte!

AKP, patron ve Türk Metal bir oldu; Renault işçisinin direnişine saldırıyor. Kimi fabrika çıkışında, kimi de evinde gözaltına alındı ama Renault işçisi boyun eğmiyor.

Haber Merkezi

GÜNCELLEME:
Birleşik Metal-İş Sendikası, yaşanan polis şiddeti ve gözaltılarla ilgili açıklama yaparak, "Renault’ta polis terörü devam ediyor. 21 işçi gözaltında" dedi.

"Hükümet-MESS-Türk Metal ve Renault yönetimi eliyle 28 Şubat 2016 tarihinden itibaren 10 ve ardından 12 işçinin işten atılmasıyla yıldırma ve sindirme operasyonu başladı. Fabrika önünde arkadaşlarına sahip çıkmak isteyen işçilere yapılan polis saldırısıyla baskı ve şiddet tırmandırıldı" diyen BMİS, "Baskı ve terör dün gece de devam etti. Gece vardiyası değişiminde, fabrika içerisinden ve evlerinden toplanarak alınan aralarında sendika görevlilerinin de olduğu 21 işçi gözaltına alındı. Sorguları devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "İşçi ve işveren arasında çözülebilecek anlaşmazlıklar, hükümet meselesi haline dönüştürüldü. İşçiler bir yandan saldırılar ve gözaltılarla sindirilmeye çalışılırken, en temel anayasal haklarından olan sendika seçme ve temsilcilerini seçme hakkı polis zoruyla engellenmeye çalışılıyor" denildi.

MESS'İN TETİKÇİSİ TÜRK METAL
"Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüğü ve kendi temsilcilerini seçme hakkının polis zoruyla engellenmeye çalışılması asla kabul edilemez" diyen sendika, "Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, Renault işçilerini yıldırmak, sindirmek için başlatılan terör ortamının bir an önce sona erdirilmesini; gözaltına alınan işçilerin derhal serbest bırakılmasını; iş barışının sağlanması için hükümetin asli görevlerine dönmesini; işçi, işveren ve sendikamızın üzerinden elini çekmesini; Türk Metal’in, MESS’in ve Renault yönetimin tetikçiliğini yapmaktan vazgeçmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME:
#Direnişte, "son dakika" notuyla paylaştığı bilgide, hala 20 Renault işçisinin gözaltında olduğunu kaydetti. BMİS'in avukatları dün geceden itibaren gözaltındaki işçilerle ilgili çalışma yürütüyor. Avukatlar gözaltıların tamamen hukuksuz, keyfi bir şekilde yapıldığının altını çiziyor. 

Gözaltındaki işçilerin sabah saatlerinden itibaren Acemler’deki Emniyet binasına götürülüp sorgulanacağı belirtiliyor.


Ücretlerine iyileştirme ve örgütlü bulundukları Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (BMİS) fabrikada tanınması gibi nedenlerle işçilerin eylemlerinin devam ettiği Oyak Renault fabrikasında önceki gün sabah saatlerinde bir grup işçi, cep telefonuyla aranarak işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine direnişe geçen Renault işçileri mücadelelerini bugün de sürdürüyor. 30'dan fazla işçinin gözaltına alındığını bildiren #Direnişte, diğer vardiyalardaki işçilerin mücadeleyi devraldıklarını duyuruyor.

Önceki gün sabah 8/16 vardiyasının iş başı yapmasının ardından kısa süre sonra işçiler üretimi durdurmuştu. Ardından 16/24 vardiyasında da direnişi sürdüren işçilere gözaltı yapıldı. Direnişte'nin aktardığı bilgilere göre, 30'un üzerinde işçi ve bir sendikacı polis tarafından gözaltına alındı. Gece saatlerinde, 16/24 vardiyası sona ererken fabrikadan çıkan işçiler gözaltına alındı. #Direnişte, işçilerin bazılarının evlerine baskın yapılarak gözaltına alındığını, bunun yanında bir BMİS yöneticisinin de gözaltına alındığını bildirdi. 

İşçilerin ve sendikacının geceden beri gözaltında tutulduğu ve avukatlarıyla görüştürülmedikleri de gelen bilgiler arasında. 

24/08 vardiyası için fabrikaya giren işçiler de tüm gece boyunca direnişi sürdürdü.

Gece vardiyasında iş durduran bir ekip: