Remzi Kartal: PKK masaya yeniden oturmaya hazır

PKK'nin Avrupa'daki üst düzey sorumlularından Remzi Kartal, son günlerdeki çatışma ortamına rağmen, PKK'nin yeniden masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

Radikal'den Ezgi Başaran'a konuşan PKK'nin Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal, "Siyasi olarak meselenin tartışılmasının önü açılırsa PKK silahı toptan gündemden çıkartmaya hazırdır" dedi. 

Ceylanpınar'da öldürülen 2 polisin, çatışmaların yeniden başlamasına bahane edilemeyeceğini, devletin stratejik kararlarını söylesi olayların belirleyemeyeceğini belirten Kartal, sürecin bu noktaya gelmesinde Erdoğan'ın kişisel hırslarının belirleyici olduğunu belirtti.

Kürt sorununun eninde sonunda "anayasal ve demokratik bir zeminde" çözüleceğini, ama bunun ne zaman olacağını bilmediğini söyleyen Kartal, sürecin geri dönülmez bir noktada olmadığını belirterek şöyle konuştu: PKK’nin amacı savaşmak değil ki. Amacı siyasi çözümdür, barıştır, özgürlüktür. Barış istiyor, çözüm istiyor. Ne zaman ki masaya dönmenin imkanları yaratılır, PKK hazırdır. Bombalamanın durması, Öcalan’ın üstündeki tecritin kalkması gibi şartlar yerine gelirse masaya dönmek mümkündür. Bakınız Türkiye bu bombalamaları çok yaptı. Hiçbir şey değişmiyor, değişmeyecek. Sadece insanları kaybediyoruz ama çözüme yaklaşmıyoruz bu şekilde. Türkiye toplumu barış beklerken neden bu hale geldi, meclis irade alıp araştırma yapmalıydı. Ama olmuyor çünkü mecliste AKP-MHP çoğunluğu var.    

Kartal önümüzdeki süreçte HDP ve CHP'ye önemli bir rol düştüğünü, bu partilerin savaş karşıtı bir blok oluşturması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: Şu anda öyle görünmese de, bence bu kamuoyu sayesinde Türkiye kalıcı bir barış sürecine gidecek. Bu konuda en büyük rol HDP ve CHP’ye düşüyor. Savaş eksenli politikalara karşı kamuoyu oluşturmalı, geniş bir savaş karşıtı blokla Türkiye’yi savaştan çıkarıp barışa evrilen bir sürece sokmak için uğraşmalılar.