Rektörle ilgili tweetlere engelleme

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’le ilgili tweetlerin mahkeme kararıyla engellendiği ortaya çıktı. Karara ilişkin dava açılacağı bildirildi.

Nurettin Öztatar

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü de Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi twitter mesajlarına taktı. Rektör Erkan İbiş’le ilgili tweetlere art arda engelleme kararları alınıyor.

En son, 13 Ekim 2014 tarihinde yapılan başvuruyla ilgili aynı gün karar alan Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, Erkan İbiş’le ilgili tweetlerin engellenmesine karar verdi.

Engellenen tweetlerden bazıları şöyle: “soyismiyle müsemma bir insansın. Akademiden, akademik özgürlükten haberi olmayan faşist bi iktidar yaltakçısı zır cahilsin”, “Polisin fütursuzca kampüse girip öğrenci ve akademisyenleri işkence ederek gözaltına almasının hesabını emniyet mi verecek erkan ibiş mi?” “Ankara Üniversitesi’ne yakışmıyorsun, şu zihniyetinle en fazla kravatını çek diye öğrenci azarlayan lise müdürü olursun sen.”, “o yüzden mi okul apolis sokup hocalarını polisin ayakları altında ezdirdin.”, “çok zeki ve inanılmaz tarih okuması yapan bir aktörsünüz maşallah”, “mesela üniversiteye polis sokan gerici rektörlerden temizlenmesi gerekli.”

Mahkeme “tweetler objektif olmayan bir biçimde, suçlayıcı, hakaret ve ırkçı söylemlerin bulunduğu anlaşılmakta, tweet içeriklerindeki ifadelerin kullanılmasının talepte bulunanın kişilik haklarının zedelenmesine neden olduğu kanaatine varılarak talebin kabulüne” kararı verdi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak kararlarla ilgili dava açacağını açıkladı. Yüzlerce mesajın mahkeme kararıyla engellendiğini söylemenin mümkün olduğuna dikkat çeken Altıparmak, “Twitter tarafından yayımlanan kararda okula yapılan polis baskını ile ilgili görüş ve eleştirilerini bildiren kişilere ilişkin alınmış kararlar var. Bunların çoğunun siyasi ifade özgürlüğü niteliğinde olduğuna hiç şüphem yok. Her yere itiraz ederken, kendi çalıştığım kurumun ifade özgürlüğü konusunda keyfi ve kişisel tavırlarına sessiz kalmayı uygun görmüyorum.” dedi. Twitter hesabından değerlendirme yapan Altıparmak, karar ve kararlara itiraz edeceğini belirtti.

Karara bütün Ankara Üniversitesi personeli ve öğrencilerinin itiraz hakkı bulunuyor.