Rahip Brunson serbest bırakıldı

ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, hakkında karar verildi. 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Brunson, yattığı süre gözönüne alınarak serbest bırakıldı.

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un tutukluluğu ve ev hapsi sürecinde kritik güne girildi.

Andrew Craig Brunson, duruşma için sabah saat 05.30 sıralarında ev hapsinde bulunduğu İzmir'deki dairesinden polis araçları eşliğinde alındı. Brunson, İzmir'den Aliağa'ya götürüldüğü esnada özel harekat polisleri de eskort görevinde bulundu.

ALEYHTE İFADELER GERİ ÇEKİLDİ

Brunson aleyhinde ifade veren tanıklar, ifadelerini geri çekti. Kimi tanıklar, daha önce anlattıkları "FETÖ" ve "PKK" bağı ifadelerini yalanlarken, iki tanık anlattıklarını birbirlerinden duyduklarını öne sürerek ifadelerini geri aldı.

NTV Ege Temsilcisi Merih Ak, davaya ara verilmeden önce yaşananları şöyle anlattı:

"Yaralanan terör örgütü üyelerinin İzmir’e getirildiği ve John Folder’ın hastanesinde tedavi edildiği iddiası vardı. Büşra da bunu ilk kez duyuyorum dedi. Diana Helen Fowler’ın Brunson’ın kilisesinin üyesi olduğu ve çıkmadığı yönünde iddialar vardı. Mahkeme başkanı nereden bildiğini sordu. Büşra da, gazeteden okudum dedi. Bunun üzerine 'Hangi kiliseye gittiğini bilmiyorum’ diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimine katılan darbecilerin Alsancak'taki dua evinde saklandığı iddia edilmişti. Yılmaz Demircan'ı çağırdı bugün heyet, o da "Bu evde sadece Korelileri gördüm" dedi. Mahkeme başkanı Levent Kalkan'a döndü. O da, "Ben böyle bir şey söylemedim, beni yanlış anlamışsınız" dedi. Dikkat çekiciydi."

'DAVANIN TEMELİNİ OLUŞTURAN BU NOKTALAR BOŞA ÇIKTI'

"Agit, Brunson'ın yardımcısı olarak görülüyor. Kalkan bu iddiada bulunmuştu. PKK'nın bombacısı olduğunu, dağda eylemlere katıldığını öne sürmüş ve Volkan Sürer'den duyduğunu söylemişti. Sürer de, "Ben aslında ondan duymuştum bu iddiayı" dedi.

Hakim, Levent Kalkan'a döndü, o da "Ben ondan duymuştum bu iddiayı, çok şaşırdım" dedi. Sürer, ifadesinde "Ben bombacı, bomba, terörist falan görmedim" dedi.

Davanın temelini oluşturan bu noktalar (15 Temmuz ve PKK) dayanaklardı. Bu iddialar boşa çıkmış gibi duruyor.

Bugün söz savunma makamında. Mahkeme ara vermeden önce savunmanın ilk tanığını dinledi. Manisa'da bir kilise derneğinin başkanı. Gizli tanık Serhat vardı, Brunson'ın Manisa'da cemaat oluşturup para topladığını, bu paraların PKK'lılara, FETÖ'cülere dağıtıldığını iddia ediyordu. Savunmanın tanığı, "Böyle bir şey yok, ben şahit olmadım" dedi."

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Saat 10.30'da başlayan duruşmayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izliyor.

Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti.

Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de bulunuyor. 

Brunson'un kimlik tespitinin yapılmasıyla başlayan duruşmaya saat 12.30'da bir saat ara verildi.

SAVCI 10 YIL HAPİS TALEP ETTİ

Duruşma saat 14.00'de yeniden başladı.

Savcı, esas hakkındaki mütaalasını vermeye başladı.

Brunson davasında savcı, adli kontrolün kaldırılmasını ve 10 yıl hapis cezası verilmesini istedi

'TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM, MASUMUM'

Mütalaa sonrası sanığın savunması alınıyor. Ardından da karar ya da ara karar açıklanacak.

Brunson, savunmasında "Türkiye'yi seviyorum, masumum" diyerek "örgüt üyeliği" suçlamasını kabul etmedi.

Brunson'ın avukatı ek savunma talebinde bulunmadı.

Mahkeme heyeti karar için toplandı.

BRUNSON SERBEST BIRAKILDI

Mahkeme, Rahip Brunson'un ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı. Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Ancak yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

NEYLE SUÇLANIYORDU?

"FETÖ ve PKK adına suç işlediği" iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, "Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı" ifadeleri yer aldı.

"Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği" iddiası da iddianamede yer aldı.

SERBEST BIRAKILACAĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Bugünkü duruşmada Brunson'un ev hapsi kararının kaldırılması beklenirken, ABD'nin ana akım medya kuruluşlarından NBC, ABD ve Türkiye arasındaki gizli anlaşma uyarınca Rahip Brunson'un serbest bırakılacağını yazdı.

Dava öncesi açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olması sebebiyle, ben yargıya müdahale edecek konumda değilim. Ben, demokratik bir Cumhuriyet, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla yargı ne karar verirse, o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da yargı kararına uymak zorundadırlar. Olay budur" demişti.

AVUKATI 'SERBEST KALMASINI BEKLİYORUM' DEMİŞTİ

Brunson'ın avukatı Cem Halavurt, bugün müvekkilinin "ev hapsinde tutulmasına neden olan kontrol hükümlerinin kaldırılmasını" ve "serbest kalmasını beklediklerini" ifade etti.

Halavurt, DW Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, "bu kararın çoktan verilmiş olması gerektiğini" savundu.

KARAR SONRASI TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

Brunson'ın serbest bırakılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'tan açıklama geldi.

Trump, açıklamasında "Rahip Brunson için çok çalışıyoruz" dedi.