Putin: Rusya'ya baskının nedeni, bağımsız politikası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Rusya karşıtı politikaların ülkenin bağımsız politikasından kaynaklandığını iddia etti.

Dış Haberler

Sputnik'in haberine göre Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, "Rusya'ya baskının nedenleri açık; Biz bağımsız iç ve dış politikalar yürütüyor, egemenliğimiz konusunda pazarlık yapmıyoruz. Bu bazılarının hoşuna gitmiyor, ancak başka türlü de olamaz" dedi.

Rusya lideri, "Toplumumuzu bölme, bazı zorlukları istismar etme çabalarının, ülkemize karşı yaptırım kararı alanlar tarafından beklenen sonuçları vermediği ortada" diye ekledi.

Rusya vatandaşları ve ülkedeki tüm kilit siyasi güçler ile yerli işletmelerin, ne yapılması gerektiğini anladığını belirten Putin, "Hızlı şekilde kabul edilen tedbirler, piyasadaki durumu stabilize etmeye yardımcı oldu. Ekonominin tüm stratejik sektörleri için sürdürülebilir iş sağlandı" dedi.

Başkan Putin, son gelişmelerin ardından, 'bazı jeopolitik rakiplerin dostane olmayan politikalarını gözle görülür gelecekte değiştirmelerini beklememek gerektiğini' kaydetti.

'UKRAYNA'DA YAŞANANLARIN SORUMLUSU, YAPTIRIMCI ÜLKELER'

AB ülkelerinin yaptırım süresini uzattığını, ABD'nin ise sürekli yaptırımları artırmaktan bahsettiğini hatırlatan Putin, "Üstelik kimse, Ukrayna'nın güneydoğusunda yaşananların nedenini analiz etmeye çalışmıyor. Rusya'ya karşı yaptırım kararlarını alanlar, Ukrayna'nın güneydoğusunda gördüğümüz tüm bu olayların sorumlusudur" dedi.

Siyasi ve ekonomik risklerin en kısa zamanda analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Putin, "Rusya'nın ulusal güvenlik stratejisi gözden geçirilmeli. Yenilenmiş ulusal güvenlik stratejisi dikkate alınarak da mevcut ve tasarım halindeki stratejik planlamalar güncellenmeli" dedi.

Rusya'nın dış politikasındaki stratejinin değişmez olduğunu kaydeden Rus lider, "Eşit işbirliğine, uluslararası gündemin kilit konularında kolektif çalışmalara açığız. Saygı ve karşılıklı çıkarların dikkate alınması ilkeleri temelinde ortaklarımızla ilişkileri kurmaya devam edeceğiz. Elbette kendi egemenliğimize ve ulusal güvenliğimize zarar vermeden" dedi.

Putin, Rusya'nın halen BDT bölgesinde ekonomik entegrasyonun aktif gelişiminden yana olduğunu ve ŞİÖ ile BRICS dahil tüm ülkelerle siyasi, iş ve insani ilişkileri genişletmek istediklerini vurguladı.

Savcılık, Tüketici Hakları Denetleme Kurumu, Federal Anti Tekel Servisi gibi tüm devlet kurum ve kuruluşların mevcut koşullarda, vatandaşları ve işletmeleri, Rus yapımı veya yurtdışından gelen sahte ve kalitesiz mallara karşı koruması gerektiğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı, "Mallar, modern taleplere ve standartlara uymalı, menşei ve fiyatlandırılması şeffaf ve anlaşılır olmalı" dedi.