Özgecan paylaşıma hapis talebi: ÖDP'li başkana Erdoğan'a hakaret iddiasıyla 7 yıl hapis istendi

ÖDP Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk'a, Özgecan Aslan'ın öldürülmesi sonrası sosyal medyadan yaptığı paylaşım nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla dava açıldı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk’a Facebook’taki paylaşımları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı zincirleme ve aleni şekilde hakaret ettiği suçlamasıyla yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Konuk’a yönelik suçlamalar arasında Özgecan Arslan’ın öldürülmesi sonrası yas ilan edilmeyişine kızarak, Erdoğan’a “Neden yas ilan etmiyorsun lan!” diye yazmak da var.

Konuk, Facebook’taki paylaşımları nedeniyle 18 Şubat’ta “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla gözaltına alınmış, sadece arkadaşlarına açık olan yorumlarından sorumlu tutulmuştu. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, Özgecan Arslan’ın öldürülmesinden sonra attığı “Özgecan’ın katilleri sadece üç kişi değil, Erdoğan’dır” şeklindeki tweetini paylaştığı, Akhisar’da aynı suçtan tutuklanan Salih Kara’dan sonra, “Hırsız, katil Erdoğan’a bir tutuklama daha” diye yazdığı, Birgün gazetesinde yayınlanan “Diktatörlük yasasına karşı direniş haktır” başlıklı yorumun linkini verdiği için suçlandı. Çeşitli paylaşım ve yorumlarda Erdoğan hakkında “katil” ve “hırsız” dediği ve Özgecan Arslan’ın ölümü sonrasında, “Neden yas ilan etmiyorsun lan” diye hitap ettiği için sorgulandı. 

Hazırlanan iddianamede, Konuk’un, “herkese açık olan kendi Facebook profili üzerinden” Erdoğan’a yönelik olarak “hırsız”, “katil Erdoğan”, “neden tatil etmiyorsun lan” şeklinde paylaşımlarda bulunarak zincirleme şekilde hakaret ettiği ileri sürüldü. Konuk’un paylaşımlarının “hakaret boyutunda olduğu, karşı tarafı rencide edecek türden ve mağdurun onur ve nüfuzuyla, saygınlığını bozacak türden açıklamalar ve aleni paylaşımlar olduğu” savunuldu. Konuk hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi gereğince “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası istendi. Ancak bu suç aleni işlendiği gerekçesiyle cezanın altıda bir, zincirleme şekilde gerçekleştiği için de dörtte üçü kadar artırılması talep edildi. Bu da cezanın yedi yıla yıla kadar yükseleceği anlamına geliyor.