Özel okullara teşvik üstüne teşvik

Özel okulların taşıması gereken nitelikler esnetildi. İlkokullarla liseler aynı binada bulunabilecek. Merdiven genişliği “daraldı.” Fiziki şartlar okulların kurulduğu dönemdeki kurallara bağlı olacak.

Eğitim sisteminin gözdesi haline getirilen özel okullarla ilgili çıkarılan yasa ve yönetmelikler esnetildi. Okulların fiziki koşullarıyla ilgili zorunluluklar kaldırıldı.

AA'nın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı 1 Ocak 2015 öncesi açılan özel okullar için ilkokul ve liseleri ayrı binalara taşıma zorunluluğunu kaldırdı.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'ni değiştirdi. Kademeli eğitime geçilmesiyle birlikte düzenlenen "ilköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulması ancak imkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir" hükmü değiştirildi. Eski yönergede ilkokulla aynı binada bulunan lise veya ilkokulun programlarının, 15 Temmuz 2015'e kadar ayrı bir binaya taşınması zorunluydu.

Binası uzun yıllardır açık bulunan fakat fiziki şartları, asansör merdiven, kapı, pencere ve koridorlarda değişikliğe elverişli olmayan okulların yaşadığı sıkıntıyı giderecek düzenleme de yapıldı. Buna göre, kültür varlığı olarak tescil edilen binalarda olduğu gibi 1 Ocak 2015'ten önce açılan okulların binalarında da merdiven, kapı, pencere, asansör ve koridor tetkikleri, açıldığı tarihteki standartlara göre yapılacak.

Bakanlığın yönergesinde, her bir merdivenin genişliği en az 1,4 metre olması şartı da kaldırıldı.