'Osmanlı ilk denizaltıyı icat etti'ye yanıt: 'Amerika'yı keşfettik' dersen bu olur, imam-cemaat ilişkisi işte

Anadolu Ajansı bir "habercilik" başarısına daha imza atıp, "Osmanlı ilk roketi ve denizaltıyı üretti" dedi. Akıllara Erdoğan'ın "Amerika'yı Müslümanlar keşfetti" sözünü getiren bu haberle ilgili olarak, tarihçi Ahmet Kuyaş, "Biliyorsunuz, atalarımız çok iyi söylemiş; imam-cemaat ilişkisi işte..." dedi.

Serdar Nazım Yüce

Profesör ünvanlı bir kişi "Osmanlı ilk roketi ve denizaltıyı üretti" dediği bir "makale" yazdı, Anadolu Ajansı ise müjdeyi aldığı gibi coşkuyla okuyucuya servis etti. soL'a konuşan akademisyen Ahmet Kuyaş ise, söz konusu yazının da, haberinin de "zırva" olduğunu belirterek, "Adamın biri 'Amerika'yı Müslümanlar keşfetti' derse, arkasından da bu gelir. Biliyorsunuz, atalarımız çok iyi söylemiş; imam-cemaat ilişkisi işte..." yorumu yaptı.

Osmanlı arşivlerinde yer alan ateşli silahlar ve roketlerle ilgili olarak, İngiltere İslam Kültür Araştırmaları Merkezi Kültür Departmanı Müdürü Prof. Dr. Salim Aydüz'ün görüşlerine başvuran Anadolu Ajansı, dün yayınladığı haberinde denizaltı ve roketlerin Osmanlı icadı olduğunu söyledi. Aydüz, "Bayramoğlu Ali Ağa" isimli bir şahıstan "Roketin mucidi" olarak bahsetti, Anadolu Ajansı da bu sözü haberin de başlık olarka kullandı. Aynı şekilde, haberde, "Tersane Mimarı İbrahim Efendi’nin, 'Tahtelbahir' ismini verdiği denizaltıyı icat etmesi" gibi ifadeler kullanıldı.

Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve tarihçi Doç. Dr. Ahmet Kuyaş, soL'un sorularını yanıtlayarak, "Ay'a da ilk defa Müslümanların gittiğini söyleyecekler" dedi.

İMAM-CEMAAT İLİŞKİSİ
Söz konusu haberden "zırva" olarak bahseden tarihçi Kuyaş, bu tür iddiaların özellikle iktidar partine yakın bir takım İslami isimlerden geldiğini belirterek, "Adamın biri 'Amerika'yı Müslümanlar keşfetti' derse, arkasından da bu gelir. Biliyorsunuz, atalarımız çok iyi söylemiş; imam-cemaat ilişkisi işte..." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın "Amerika'yı Müslümanlar keşfetti" sözünün bu yolu açtığını söyleyen Kuyaş, "Bu tür şeyler kesinlikle yorumluk değil. Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı 'Amerika'yı Müslümanlar keşfetti' dedikten sonra Dünya'nın 8 köşesinde 8 bin tane karikatür çıktı. Bunları Türkiye görmüyor olabilir" dedi.

MİZAH SAYFANIZ VAR MI?
"Bu böyle devam ediyor. Yakında uçağı falan da keşfedicekler. Belki biraz daha uzayacak bu rezalet ve Ay'a da ilk defa Müslümanların gittiğini söyleyecekler" diyen Kuyaş, "Bence bunları hiç haber yapmaya bile değmez, gülüp geçin. Mizah sayfanız var mı? Mizah sayfanıza koyun bunları, en doğrusu o çünkü. Bunlar mizah" yorumunu yaptı.

1400 vs. 1600
Anadolu Ajansı, Tersane Mimarı İbrahim Efendi'nin denizaltıyı icat ettiğini savunsa da, bu konudaki ilk çizimler 1400'lü yılların sonunda Leonardo Da Vinci tarafından üretildi, ancak "savaşların daha kanlı olacağı" gerekçesiyle çalışmalar devam ettirilmedi. İlk başarılı denizaltı ise 1619 yılında, Hollanda asıllı Cornelius Drebbel'den geldi. Bu denizaltı, Londra'da bir nehirde test edildi ve ilk başarı dalış gerçekleştirilmiş oldu.