Onur Yaser Can davasında reddi hâkim talebi

2010 yılında "esrar satın aldığı" gerekçesiyle gözaltına alınan ve İstanbul Narkotik Şube’de çırılçıplak soyularak aranan, sözlü ve fiziki polis şiddetine uğradıktan sonra intihar eden Onur Yaser Can davasında Can'ın ailesi reddi hâkim talep etti.

T24'ten Michelle Demishevich'in haberine göre İstanbul’da dört yıl önce "esrar satın aldığı" gerekçesiyle gözaltına alınan ve İstanbul Narkotik Şube’de çırılçıplak soyularak aranan, sözlü ve fiziki polis şiddetine uğrayan 28 yaşındaki mimar Onur Yaser Can'a işkence yapmakla suçlanan polislerin yargılandığı davada avukat Ömer Kavilli, Üye Hakim Mahmut Lütfü Yenihal hakkında dosyasında bulunan delillerin incelenmesinde tarafsızlık ilkesinden uzaklaştığı iddiasıyla reddi hâkim talebinde bulundu.

Onur Yaser Can’ın işkence sonucu intihara itildiği iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Savunma avukatlarından Ömer Kavilli, Mahkeme Heyeti'nde yer alan üye Hakim Mahmut Lütfü Yenihal hakkında delillerin incelenmesinde tarafsızlık ilkesinden uzaklaşan, vereceği karar ihsas eylemesi yasak olan bir mesleği yürüten kamu görevlisi olması sebebiyle Hakim Yenihal hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün mahkemeye delil olarak mühürlenmeden gönderdiği hard disklerin üzerinde bulunan küçük sarı not kağıdında, Hakim Yenihal, "imaj kayıtlarının yargıtayın bozma ilanına uyumu kararı verildikten sonra değerlendirilmesi" notunu düştüğü görüldü.

Baba Mevlüt Can ve kızı Ezgi Sevgi Can'da duruşmada iddianamede adı geçen polis memurlarının yargılanması taleplerini yineledi.

Mahkeme, üye hâkim Mahmut Lütfü Yenihal'i savunma avukatlarının duruşma sırasında reddetmesi nedeniyle CMK 26/3 maddesi gereğince reddi istenen hakimin red talebi konusunda görüşlerini mahkemeye yazılı olarak bildirmesine, ardından reddi hakim talebinin incelenmesi için dosyanın CMK 27/b maddesi gereğince İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, katılan vekillerinin mahkemeye yazılı ve sözlü olarak bildirdiği talepleri konusunda CMK 29/1-2-3 maddesi gereğince reddi hakim talebi hususunda bir karar verildikten sonra karar verilmesine ve davanın 14 Ekim 2015 tarihine ertelenmesine hükmetti.