Onur Kılıç yargılanmaya başlandı

12 Şubat’ta gözaltına alınıp tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Birleşik Haziran Hareketi (BHH) İzmir Yürütme Kurulu Üyesi Onur Kılıç’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaretten” yargılanmasına İzmir 7. Asliye Ceza’da başlandı. Kılıç, Bilal Erdoğan, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış gibi isimlerin tanık olarak dinlenmesini talep etti

Ahmet Çınar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 12 Şubat’ta gözaltına alınarak tutuklanan ve iki hafta cezaevinde tutulan Birleşik Haziran Hareketi (BHH) İzmir Yürütme Kurulu Üyesi Onur Kılıç, İzmir 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 1 ilâ 4 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı. Kılıç, ilk duruşmasında yolsuzluk iddialarında adı geçen Bilal Erdoğan, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Reza Sarraf gibi isimlerin tanık olarak dinlenmesini talep etti.

SİYASAL ELEŞTİRİ, HAKARET DEĞİL

Kılıç savunmasında, “Hırsız katil Erdoğan” sloganının siyasi eleştiri olduğunu, hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, “Gezi Parkı eylemleri nedeniyle öldürülen gençler hakkında ‘emri ben verdim’ diyen Erdoğan’ın kendisidir. Benim sözlerim hakaret olmayı, Erdoğan’ın itiraflarıdır” dedi.

Kılıç, “Hırsız katil Erdoğan” sloganını ilk ve son atan kişinin kendisi olmadığını ifade ederek, “Bu sloganı milyonlarca insan attı, atmaya da devam edecek. Milyonların kanaati bu yöndedir. Hakaret etmedim, beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.

KILIÇ’TAN İLGİNÇ TANIK TALEBİ

Kılıç, duruşmada tanık olarak Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler, Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan ve Reza Zarrab'ın dinlenilmesini talep etti.

Duruşma, Onur Kılıç ve avukatlarının ifadelerinin dinlenmesinin ardından 23 Haziran 2015 saat 13:30'a ertelendi.

AF ÖRGÜTÜ TEMSİLCİSİNİN KONUŞMASINA İZİN YOK

Davayı takip için duruşmaya gelen Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Barbara Neppert raporunu ve taleplerini mahkemeye sundu.  Ancak hâkim “Dinlemek zorunda değilim” diyerek Neppert'in konuşmasına izin vermeyerek sadece sunulan raporu kayıtlara geçti.

NE OLMUŞTU?

BHH Üyesi ve ÖDP yöneticisi Onur Kılıç, 13 Şubat’taki Laik ve Bilimsel Eğitim Boykotu’nda bir gün önce gözaltına alınmış, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yaklaşık iki hafta tutuklu kalmıştı. Kılıç'ın tutukluluğuna ilişkin ilk itiraz reddedilmiş, ikinci itirazı değerlendiren 2. Sulh Ceza Hakimliği, 26 Şubat'ta tahliyesine karar vermişti.