Ona adını bile söyletemediler: Mustafa Hayrullahoğlu

16 Kasım 1982’de katledilen TKP İstanbul İl Sekreteri ve Merkez Komite üyesi Mustafa Hayrullahoğlu'nun ölümünün üzerinden tam 33 yıl geçti. Hayrullahoğlu geride örnek bir mücadele pratiği bıraktı.

12 Eylül darbesi sonrası 16 Kasım 1982’de polis tarafından katledilen TKP Merkez Komite üyesi Mustafa Hayrullahoğlu'nun ölümünün üzerinden 33 yıl geçti. Ancak aradan geçen zaman Hayrullahoğlu'nun verdiği örnek mücadeyi unutturmaya yetmedi. Gördüğü ağır işkencelere rağmen önemli bir direniş göstererek polislere adını bile söylemeyen Hayrullahoğlu bu direnişinin bedelini canıyla ödese de, adı yıllar sonra anılmaya devam ediyor. 

Hayrullahoğlu, ölümünün ardından polisler tarafından gizlice Kulaksız Kimsesizler Mezarlığı'na gömüldü. Mezarı ailesinin ve yoldaşlarının uzun uğraşları sonrasında bulunan Hayrullahoğlu'nun katilleri ise devlet tarafından ödüllendirildi. 1984 yılında dönemin sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davada, 3 polise 10'ar yıl hapis cezası verilirken, bu karara imza atan hakimler görevden alındı. Hakimlerin görevden alınmasının ardından ise işkenceci polisler beraat etti.

TKP MK üyesi Mustafa Hayrullahoğlu'nu ve 16 Kasım 1979'da öğretmenlik yaptığı okulun çıkışında katledilen İstanbul TÖB-DER Başkanı, TKP üyesi Talip Öztürk'ü saygıyla anıyoruz.