Öğrencilere 'burs müjdesi' veren Erdoğan yıllık enflasyonu biliyor mu?

Üniversite öğrencileri lisans bursu ve kredisi 470 TL'den 500 TL'ye çıkarılırken, birçok basın kuruluşu 30 liralık zammı 'müjde' olarak sundu. Türkiye'de binlerce öğrenci aldığı öğrenim kredisini geri ödeyemeyip davalık olurken, Erdoğan zam açıklamasında bu durumdan ne kadar haberdar olduğunu da şu sözlerle gözler önüne serdi: Fakat bir sıkıntımız var. Nedense…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada 30 liralık burs ve kredi zammını "müjde" olarak sundu.

"Buradan öğrencilerimize bir de müjde vermek istiyorum, burs ve kredi miktarını; lisansta 500 lira, yüksek lisansta 1000 lira, doktora da 1500 liraya yükseltme kararı aldık" diyen Erdoğan'ın bu açıklaması öğrencilerin tepkisini çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon Eylül'de yüzde 24,52'ye ulaşarak 15 yılın zirvesini gördü. 470 liradan 500 liraya çıkan lisans bursu, yüzde 6,5'in altında artmış oldu. Ancak enflasyonun çok altında kalan bu artış, medya tarafından "müjde" olarak sunuldu.

Erdoğan aynı konuşmasında binlerce öğrencinin üniversite sonrası ödeyemediği ve icralık olduğu kredi borçlarından da habersiz olduğunu ortaya koyarak, "Fakat bir sıkıntımız var. Nedense öğrencilerimiz hep burs istiyorlar. Krediye pek yaklaşmıyorlar. Niye yaklaşmıyorsun krediye? Kredinin de sana sağladığı ayrı avantajlar var. İş bulduktan sonra bunlar faizsiz bir şekilde geri ödenecek olan adeta burstur" ifadelerini kullandı.

OKURKEN BORÇLANMAK

2017 yılında Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yapılan bir başvuruya verilen yanıta göre, öğrenim kredisi kullanan 1 milyon 156 bin 832 öğrenciden 239 bin 97’sinin borcunu zamanında ödeyemiyor. Bu rakam geçen sürede gittikçe artarken, birçok öğrencinin evine ödenmeyen borçlar nedeniyle icra kağıtları geliyor.

soL HD, bu durumda olan öğrencilerle konuşmuş, öğrenciler yaşadıkları sıkıntıları anlatmıştı:


BORÇLAR SİLİNMEYECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran ayında katıldığı bir etkinlikte, öğrenim kredisi borçlarının silinmeyeceğini söylemişti.

Erdoğan, "Burs karşılıksız. Biliyorsunuz kredi, belli devlet imkanlarının gençlerimiz için üniversiteyi bitirdikten sonra onlara yeni bir süreç açabilmek için temin edilmiş bir yöntemdir. Üniversiteni bitirdin, iş bulana kadar ödeme var mı, yok. İş bulduktan sonra faizsiz, çok düşük taksitlerle o krediyi ödemeye başlar ama o, onun için aynı zamanda iş bulma garantisidir. Bu devlet de olabilir, özel sektör de olabilir. Diğer adaylar, Allah selamet versin, biz diyor sileriz. Biz 'dürüst olalım' diyoruz. Yapamayacağımız bir şeyin sözünü vermeyelim" demişti.