Öğrenciler eylemde: AKP elini GSÜ'den çek!

Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında 2 yıl önce çıkan yangın ve binanın AKP'li bir mimara teslim edilmesi, yangının yıldönümünde öğrenciler tarafından protesto edildi. Tarihi Saray binasının ranta teslim edilmesini kabul etmeyeceklerini belirten öğrencilere akademisyenler de destek verdi.

Haber Merkezi

Galatasaray Üniversitesi'ndeki (GSÜ) yangının ikinci yıldönümünde okullarını rantçılara bırakmayacaklarını ilan eden öğrenciler eylem yaptı. Üniversitenin sahilindeki alanda toplanan öğrencilere, akademisyenler ve AKP'nin kıskacındaki Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi'nde "#HaydarapaşayıKoru" diyen öğrenciler de destek verdi. 

"GSÜ Saray binasını geri istiyor", "Yağmaya karşı #GSÜyükoru" ve "Rant oyunları değil aslına uygun restorasyon istiyoruz" pankart ve dövizleriyle GSÜ sahilinde toplandı. Konuşmalar yapıldı.

Akademisyen Ruhi Tuncel yaptığı konuşmada, "Galatasaray Vakfı'na devredilen restorasyon önemsenmiyor. Galatasaray camiası, zengin abi ve ablalar üniversiteyi dikkate almıyor. Kabul edilmesi imkansız planlar öne sürülüyor, bir rant meselesi var. Burada tepki gösterenler olarak biliyoruz ki önemli olan iki senedir bu adamların bir şey yapamadığını görüp talepte bulunmak ve hesap sormaktır" dedi.

Akademisyen Cem Özatalay ise, bina restorasyonunun tamamlanmamasının ihmalden ya da bir hatadan kaynaklanmadığını, burada bir art niyetin olduğunu belirtti. Özatalay rant projelerine dikkat çekti. 

Özatalay'dan sonra konuşan GSÜ öğrencilerinden İbrahim Can Usta, Haydarpaşa'daki rantsal dönüşüme ve yağmaya da değinerek, "Atanan mimarın geçmişine baktığımızda 2009'da AKP'den Kadıköy Belediye Başkan adayı olduğunu ve kentsel dönüşüm alanlarında, sorun yumağının ortasında bu mimarı görüyoruz. Burada rant hesabı olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Arkadaşlarına destek vermek icin eyleme katılan Marmara Üniversitesi öğrencileriyse, yapılanların tarihi yapıların çürümeye bırakılıp ranta açılmasından baska bir şey olmadığını söylerken, "üniversite binalarının sermayeye peşkeş çekilmesine karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Bu üniversiteleri koruma meselesidir, memleketi koruma meseledir." dedi.

Konuşmalarda, GSÜ restorasyonu hakkında oluşturulan planın öğrenciler ve akademisyenlerle paylaşılması talebi de yinelendi.
 

Öğrencilerin ve akademisyenlerin yaptığı konuşmalardan sonra öğrenciler dövizlerle Rektörlük binasına yürüyüş yaptı. Eylemde kullanılan pankartlar Rektörlük binasının girişine asıldı. Eylem burada sonlandırıldı.