ODTÜ'lü emekçilere aydın ve akademisyenlerden destek

Kamu görevinden çıkarılma tehdidi nedeniyle 12 gün önce ODTÜ Rektörlüğü önünde direnişe başlayan ODTÜ emekçilerine aydın ve akademisyenlerden imza kampanyası desteği geldi.

Haber Merkezi

ODTÜ'de geçtiğimiz yıl aralık ayında maaş promosyonu ihalesinin yapıldığı günlerde Eğitim-Sen'in örgütlediği eylemlerin son günü olan 19 Aralık'ta yaşanan gerginlik nedeniyle haklarında soruşturma açılan 3 ODTÜ emekçisine kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmiş, iki ODTÜ emekçisi de kamu görevinden çıkarılma talebiyle YÖK Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. Konuyla ilgili bir imza kampanyası düzenleyen aydın ve akademisyenler, bugün öğle saatlerinde direniş çadırını ziyaret ederek imzaları ODTÜ Rektörlüğü'ne ilettiler.

Destek eylemine katılan akademisyenler arasında Sungur Savran ve Raşit Tükel de vardı. Savran ve Tükel yaptıkları konuşmalarla emekçilere destek ve dayanışma mesajlarını ilettiler.

İmza kampanyasının tam metni:

“ODTÜ’de sendikal faaliyetin cezalandırılması kabul edilemez

Geçtiğimiz Aralık ayında maaş promosyon ihalesi sürecinde ODTÜ Rektörlüğü’nün belli bankaları tarif eden bir şartname ile ihaleye çıkmak istemesi üzerine Eğitim-Sen başta olmak üzere tüm işçi ve kamu çalışanı sedikalarının katıldığı üç gün boyunca okulda hayatı durduran bir grev yaşandı. 12 Eylül’den bu yana üniversitelerde yaşanan en büyük emekçi eylemi olma özelliği taşıyan ODTÜ grevinin öncesinde de yetkili sendika konumundaki Eğitim-Sen’in işyeri temsilcisi önce asistan olarak çalıştığı işyerinde bir profesör tarafından darp edilmiş, ardından da sudan sebeplerle işten çıkarılmıştı. Şimdi de üniversite yönetimi sendikal mücadelenin öncülerini disiplin soruşturmaları ile cezalandırmaya, önemli bir mücadele deneyimi ortaya koyan ODTÜ emekçilerini sindirmeye çalışıyor.

Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi örgütlenme sekreteri araştırma görevlisi Mert Kükrer ve Şube Denetleme Kurulu üyesi teknisyen Barış Çelik işten atılma tehdidi ile karşı karşıya. Her iki çalışanın da dosyaları kamu görevinden çıkarılma talebiyle ODTÜ yönetimi tarafından YÖK’e gönderildi. Üç önde gelen sendika üyesi ise eğitim öğretimi engelleme suçlaması ile ODTÜ’nün verebileceği en yüksek ceza olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına çarptırıldı.

Biz, aşağıda imzası bulunanlar, sendikal hakların vazgeçilmez olduğunu, eğitim kurumlarında çalışanların özgürce sendikalaşmasının önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Toplumsal mücadelenin temel taşlarından ODTÜ’de emekçileri sindirmek hedefiyle sendikal faaliyetin baskı altına alınmasına karşı sesimizi yükseltiyoruz.

Bu nedenle üniversite yönetiminden, YÖK’e yaptığı başvuruyu geri çekmesini, sendikal mücadeleye katıldıkları için ODTÜ çalışanlarına verdiği cezaları iptal etmesini talep ediyoruz.”