'Öcalan PKK'nin silah bırakması için ilk telefon görüşmesini Mart 2013'te yaptı'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Abdullah Öcalan'ın PKK'nin silah bırakması için ilk telefon görüşmesini Mart 2013'te yaptığını söyledi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "çözüm süreci"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sürecin, PKK'nin silah bırakmasına bağlı olduğunu belirten Kalın, "Daily Sabah" gazetesinde kaleme aldığı "DAEŞ ve PKK Terörünü Reddetmek" başlıklı yazısında, "Türkiye, PKK ve DAEŞ'e karşı yürüttüğü terörle mücadelesinde tek başına bölgesel barışı sağlayamaz. Uluslararası toplumun desteğine de ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

Kalın yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Gerçek şudur ki PKK Kürt halkı, Kürtler de PKK değildir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005 yılından bu yana sürdürdüğü barış süreci PKK'yı örtbas etmek ya da mazur göstermeyi değil, silahlı mücadelesine son vermeyi hedeflemektedir. Çözüm sürecindeki en kritik aşama PKK'nın silah bırakmasıdır. Fakat KCK ve PKK bunu yapmamak için bahaneler uydurmayı sürdürmekte, bunun yerine sadece 7 Haziran seçimlerinden bu yana 300'den fazla terörist saldırıda bulunurken Türk hükümetini saçma bir şekilde suçlamaktadır. PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın PKK'nın silah bırakması için ilk telefon görüşmesini yaptığı Mart 2013'ten bu yana KCK silahsızlanma sürecini reddeden sayısız açıklama yapmış ve daha fazla sokak şiddeti ve saldırıları çağrısında bulunmuştur. Bunlardan en önemlisi, 6-8 Ekim 2014'te HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çağrısıyla gerçekleşen sokak çatışmalarında yaklaşık 50 sivilin ölmesidir."