Öcalan: Kobanê'yi düşürürseniz, 4 kanton daha ilan ederim

Amed Dicle, Fırat Haber Ajansı'nda yayınlanan “Bir sürecin anatomisi; İmralı masasını kim devirdi?” yazı dizisinde Abdullah Öcalan'ın ”Kobanê'yi düşürürseniz, 4 kanton daha ilan ederim” dediğini yazdı.

Gazeteci Amed Dicle'nin, “Bir sürecin anatomisi; İmralı masasını kim devirdi?” başlığıyla Fırat Haber Ajansı ANF'de yayımlanan yazı dizisinin üçüncü bölümünde Öcalan’ın Kobane olayları sırasında verdiği bir mesaja yer verildi. Yazıda yer alan iddiaya göre, Abdullah Öcalan, 6-7 Ekim Kobanê olaylarının ardından 30 Ekim 2014’te toplanan tarihin en uzun Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan "çözüm sürecinde kamu düzeni korunacak" kararını “topyekün savaş kararı” olarak yorumladı. Öcalan, MGK toplantısının ardından kendisiyle görüşmeye gelen devlet temsilcilerine "Kobane’yi düşürürseniz, Botan (Şırnak, Siirt, Mardin’in Doğu’su ve Batman); Amed (Diyarbakır) ve Serhat’a (Iğdır, Kars, Ardahan, Ağrı) kadar 4 kanton daha ilan ederim" ifadelerini kullandı.

Amed Dicle'nin ANF'deki yazısından bir bölüm şöyle:

Kobanê'deki savaş devam ederken, 30 Ekim 2014'te MGK toplantısında 'devam eden savaş hazırlıklarına hız verilmesi ve topyekün savaş kararı' çıktı. Nitekim Kasım ay'ında İmralı adasına giden HDP heyetine Öcalan, 'Kandil ne düşünüyor' diye soruyordu. HDP heyeti, 'KCK yönetimi, MGK'nın 30 Ekim'de topyekün savaş kararı verdiğini' düşünüyor. Öcalan'ın yanıtı; Öyle mi düşünüyorlar? Doğru, ben de öyle düşünüyorum. MGK topyekün savaş kararı vermiştir...'

Öcalan devletin bu savaş konseptini de boşa çıkarmak ve zayıf da olsa çözüm ihtimalini zorlamak amacıyla yeni bir çözüm planı geliştirdi. Bu sıralarda yaptığı görüşmelerde, 'Kobanê'yi düşürürseniz, Botan, Amed ve Serhat'a kadar 4 kanton daha ilan ederim' diye devlete uyarıda bulunuyordu.

Öcalan, sürece ivme kazandırmak için müzakerenin çerçeve taslağını hazırlayarak Kasım 2014'te taraflara sundu. 4 ana başlık 66 alt başlıkta hazırlanan bu taslak taraflarca uygun görüldü. Ve 28 Şubat'ta Dolmabahçe'de açıklanan 10 maddelik çerçeve metin, 66 maddelik bu taslağın özetiydi.