O emniyet müdürü konuştu: Sarraf 25-30 milyar dolar akladı!

Rıza Sarraf'ın Muammer Güler'e rüşvet vererek sürgün ettirdiği eski Emniyet Amiri Orhan İnce, yolsuzluklarla ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu’na konuştu. İnce, Sarraf’ın kuryesi Adem Gelgeç’in kendisine “Sarraf benim üzerime şirketler kurdu, biz hayali para getiriyorduk ülkeye, gerçek para çıkarıyorduk. 25-30 milyar dolar paralar çıktı” dediğini aktardı.

Rıza Sarraf tarafından sürgün ettirildiği belirtilen eski Emniyet Amiri Orhan İnce, Sarraf’ın kuryesi Adem Gelgeç’in kendisine “Sarraf benim üzerime şirketler kurdu, biz hayali para getiriyorduk ülkeye, gerçek para çıkarıyorduk. 25-30 milyar dolar paralar çıktı” dediğini aktardı. Gelgeç’in kendi kendini ihbar ettiğini, ancak Sarraf’ın üst düzey bakan tanıdıkları yoluyla engellediği bilgisi verdiğini kaydeden İnce, Sarraf’ın bu şikayetleri kendisinden bildiğini, hakkında kumpas kurarak kendisini sürdürdüğünü, en sonunda da meslekten ihraç edildiğini belirtti.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, 17 Aralık soruşturmasına verilen takipsizlik kararına da itiraz eden İnce, 4 eski bakanla ilgili rüşvet aldıkları iddiasıyla kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’na şu bilgileri verdi:

'KARA PARA AKLIYOR'

Rıza Sarraf’ın kuryesi, Adem Gelgeç, yeni soy ismiyle Adem Karahan, bu şahsın üzerinden 25-30 milyar dolar ülkemizden para çıkışı olmuş. Gelgeç, benim arkadaşım Mustafa Öz’e diyor ki: “Orhan müdürün tayinini Rıza Sarraf çıkardı.” Gelgeç, Rıza Sarraf’ın yanında 2 bin dolarla çalışan bir kurye, ama Sarraf onun üzerine paravan şirketler kurmuş, ülkemizden 25-30 milyar dolar onun üzerinden paralar çıkmış. “Adem, niye bunlar böyle oldu?” dedim. Dedi ki: “Benim üzerime şirketler kurdu, biz hayali para getiriyorduk ülkeye, gerçek para çıkarıyorduk. Şirketler benim üzerime kurulu, üzerime vergi şeyi gelecek. Ben bununla ilgili kendimi ihbar ettim.”

'ŞİKAYETLER ENGELLENDİ'

Adem Gelgeç, zaman zaman bana geldi. “Bu durumlar var, gel gidelim ihbar et. ‘Ben şikayet ettim bununla ilgili, bu Rıza Sarraf’ın üst düzeyde bakan tanıdıkları var, engelleniyor. Kaç defa şikayet ettim, gizli bir şekilde yürütülüyor ve beni öldürmekle tehdit ediyor’ diyor. Adem, Rıza’nın onu öldürmekle tehdit ettiğini söylediğinden, korktuğundan dolayı birşey yapamadığını söyledi. (Bu söyledikleri üzerine bir işlem yaptın mı sorusu üzerine) Hayır, kabul etmiyor. ‘Ben şikayet ettim, gizli soruşturma yürütülüyor, bununla ilgili tamam’ diyor. Bunu söyleyince ben ne yapayım dedim yani.

2-3 DEFA YANIMA GELDİ

(Sarraf, sizinle 7 yıldır tanışık olduğunu ve belirli zamanlarda 100 bin, 50 bin, 20 bin, 40 bin şeklinde ondan para talep ettiğinizi, en sonunda 1 milyon dolar gibi bir taleple ona gittiğinizi söylüyor, buna ne diyeceksiniz sorusu üzerine) Rıza Sarraf benim yanıma randevu alarak geldi, 2-3 defa geldi. Baktım ki magazin sayfalarında ve devamlı beni arayıp “gel yemeğe...” Çekindim, meslek ahlakı açısından kendisi ne kadar zengin bir adam da olsa benim açımdan süfli bir şahıstı, yani önemli olan benim meslek ahlak ve terbiyemdi. Kendisiyle görüşmüyorum, telefonuna çıkmıyorum, bunları isteyeceğim. Yani bu kurguyu kendisi yapıyor. Eğer böyle birşey varsa, o iş yerinin içinde kamerelar yok mu? Bakanla beraber oturuyor, kalkıyor. Bakan o zaman bana soruşturma açsaydı böyle birşey varsa ama olay başka. Bakan diyor ki “‘Git, çöktü, rüşvet istedi’ de. Ben de ona aynı gün gereğini yapayım.’

BENİ HEDEF ALDI

(Sarraf, neden sizi sürmek istiyor sorusu üzerine) : (Sarraf’ı kastederek) İhbarda ismi görünen Şeref Derici, Orhan Müdür’ün arkadaşı var Mustafa Öz, onun arkadaşı. “Ha, Orhan Müdür mü bu aklı verdi” diye oradan bizi hedef alıyor, yani bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Beni takıntı yapmış. Bakın, 25 Ekim’de polisin fezlekelerine göre Muammer Güler’in oğluna ve yakınlarına 3 milyon dolar para teslimi yapıldığı söyleniyor. 25 Ekim’de de benim bir soruşturmam var. Ben en ağır cezayı aldım, 16 ay kıdem tenzili aldım. En sonunda ihraç aldım, yetkimi ve nufüzumu başkalarının zararına kullanmaktan. Rıza Sarraf’ın ihbar edilmesi olarak Yeni Şafak’ta çıkan haberi, bunu Sarraf gerekçe gösterdi, kendi yanında çalışanları tanık olarak gösterdi. Müfettişler bununla ilgili benim ihracımı istedi. Hangi yetkimi kullanmışım, anlamış değilim yani. Adem Gelgeç, daha afaki konuları anlatıyordu, bu adamın uyuşturucu paralarını akladığını söyledi.

(Gelgeç, nerede şimdi biliyor musunuz sorusu üzerine) Adem Gelgeç, Rıza’nın sağladığı menfaatlerden sonra -işte kendi söyledi- şu anda Körfez’de Facebook’tan da bakarsanız görürsünüz, krallar gibi hayatını yaşayan bir adam şu anda.