Nükleer tehlikeye karşı barış ve sağlık stratejileri

Nükleer santrallerin yarattığı tehdide karşı, Barış Derneği İzmir Şubesi tarafından bir panel düzenlendi.

soL - İzmir

Barış Derneği İzmir Şubesince düzenlenen “Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Sağlık Statejileri” söyleşisi bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi toplantı salonunda yapıldı.

Konuşmacı Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği (NÜSED) Genel Sekreteri Dr. Derman Boztok, yaptığı slaytlı sunumda nükleer silahların insanlığa karşı büyük bir tehdit oluşturduğunu, bulundurulması ve kullanımının insanlık suçu kabul edilmesi gerektiğini, bütün dünya barışseverlerinin nükleer silahların yasaklanması anlaşmasının gerçekleştirilmesi için küresel kampanya yürüttüğünü vurguladı.

Boztok, nükleer santrallerin de özellikle ülkemiz için kabul edilemez tehlike oluşturduğunu, atık sorununun hiçbir teknolojiyle henüz çözülemediğini, nükleer santral yapan ülkelerin nükleer silah yapmasını engelleyici güvencenin bulunmadığını, ülkemizde yüzlerce demokratik örgütün oluşturduğu Nükleer Karşıtı Platform'un, nükleer santral ve silahlara karşı etkin kampanya yürüttüğünü belirtti.

Boztok, Çernobil ve Fukuşima kazalarının sağlık sonuçları, nükleer silahların öldürücü etkileri, madenlerden santral atıklarına kadar radyasyonun kanserleştirici sağlık etkilerini slaytlarla anlattı, Orta Doğu’da Uluslararası Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Birliği (IPPNW) olarak, Neoliberal emperyalist saldırılarına karşı Antalya ve Ankara toplantılarıyla yürüttükleri barış ve sağlık çalışmalarını ve kitle kırım silahlarından arındırılmış Orta Doğu kampanyasını anlatarak, çalışmaların Dünya Barış Konseyi desteğiyle de sürdürüleceğini belirtti.

Toplantı katılımcıları İzmir’de geliştilecek nükleer karşıtı barış ve silahsızlanma çalışmaları konusunda atılabilecek adımları görüştüler.

Barış Derneği Başkanı Zuhal Okuyan, Dünya Barış Konseyinin Avrupa ve Orta Doğu toplantısının Haziran ayı içerisinde İstanbul'da yapılacağını duyurdu.