Murat Yetkin: TSK, PYD'ye 'düşman' angajmanı uygulamıyor

Murat Yetkin, Ankara'nın PKK'ye karşı operasyonlarını sürdürürken, PYD'yi "düşman" statüsünde değerlendirmediğini, yalnızca ateş açılırsa cevap verileceğini söyledi.

Dış Haberler

Türkiye'nin Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaştaki isteksizliği ve PKK'ye yönelik operasyonları Batı basınında geniş yankı uyandırırken, Ankara-PYD ilişkilerine dair ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Hurriyet Daily News'de yazan Murat Yetkin'e göre, PKK'ye yönelik ülke içindeki operasyonlar, Irak'taki hedeflere yönelik operasyonlardan daha sık sürerken, Türkiye ile ABD'nin PYD'yi "terör listesi"ne dahil etmemesi dikkate değer. 

Yetkin, bundan daha fazlasını da söylüyor. İddiaya göre, Ankara'dan Türk ordusuna giden "PYD angajman kuralları", olası bir ateş halinde karşılık vermeyi içerirken, örgütü "düşman" olarak görmemeyi de söylüyor. Yani, Ankara için de, ABD'de olduğu gibi, PYD ile PKK aynı değil.

Yetkin, PKK'nin ABD'lilere, "ABD'nin müttefiki Türkiye ile savaşırken IŞİD'le mücadeleye tam kapasiteyle ağırlık koyamam" dediğini iddia ediyor.

Yetkin, ABD'den Türkiye yönelik artan baskının nedeninin, IŞİD'le mücadelede ayak sürüme ya da PKK'yle savaştan daha fazlası olduğunu düşünüyor. Yetkin'e göre bunun esas nedeni, Obama yönetiminin Erdoğan'a yönelik artan düzeydeki güvensizliği.