'Mucit' öğretmenden buluş: Abdestmatik

Bursa'da bir meslek lisesinde görevli iki öğretmen, 2010 yılında geliştirerek uluslararası patentini aldıkları, "abdestmatik"in seri üretimine geçmek için mevzuattan kaynaklanan sıkıntılarının giderilmesini bekliyor.

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde görevli Elektrik Öğretmeni Recep Semih Aydın, bir gün camiye gittiklerinde onun, özellikle bel fıtığı ve kilo sorunu yaşayanların abdest alırken ayaklarını musluğa getirdiklerinde destek aradığını fark ettiğini ve proje yolcululuğuna bu şekilde başladıklarını anlattı.

Çalışmaları sonucu desteğin aparat şeklinde olabileceğini düşündüklerini, üzerinde mikrobik etki bulunmaması gerektiğini göz önünde bulundurarak bu düzeneği geliştirdiklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu: "Bu, dünya çapında bir proje. İhtiyacı çok büyük ama düşünülmemiş bir proje. Bu projeyi başka kişilerin bizden alıp kullanmasını istemediğimiz için 2010 yılında Türk Patent Enstitüsüne giderek başvurduk. Enstitü de bu aparatı patentleyerek Türkiye sınırlarında koruma altına aldı. Aynı zamanda uluslararası patent için de başvuruda bulunduk. Şu anda uluslararası patent olarak da koruma altında. Bu aparata yurtiçinden olduğu gibi yurtdışından da büyük talep var. Özellikle Kuzey Afrika ülkeleri ve Suudi Arabistan'dan çok talep var. Araştırmalarımızda, Arap ülkelerinde abdest alınan yerlerde delikli ızgaralar var ve abdest alacak kişi, ayaklarını bunun üzerine koyuyor. Buralarda çok mikrop barınıyor. Izgaraların ve abdest alınan bölgenin temizliğinin de zor olduğunu gördük. Abdestmatik aparatını gören, hacca veya umreye gitmiş sanayiciler, o bölgede bu aparata çok ihtiyaç olduğunu ve bunu pazarlamak istediklerini söyledi.

Aydın, başta projenin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklendiğini belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin, tarihi Ulu Cami girişinde 40 çeşmenin bir arada bulunduğu abdest alma yerine bundan koymalarını istediğini dile getiren Aydın, "Maliyetini kendimiz hallederek oraya bunu monte edecektik. O sırada projenin sürdürülebilirlik kısmında duraksama oldu. O duraksamayla diğer iller devreye girdi. İstanbul'daki Esenler Belediyesi ile Konya Büyükşehir Belediyesinin talepleri oldu. Şu ana kadar Türkiye'de hiçbir yerde kullanımına başlamadık. Bursa'dan ve Ulu Cami'den başlamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.