Milyonlarca hastanın bilgisi mi çalındı?

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması talebiyle, yurtdışından ilaç getirme yetkisi verilen depolardan birinin milyonlarca hastanın bilgisini temin etmesine ve konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin soru önergesi verdi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yurtdışından ilaç getirme yetkisi verilen depolardan birinin hastaların bilgisini temin etmesiyle ilgili soruşturma açılıp açılmadığı konusunda Sağlık Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi verdi. Özgür Özel önergede, ülkemizde ruhsatlı olmayan ya da olsa da uzun süredir Türkiye’ye gelmeyen ithal ilaçlar Türk Eczacıları Birliği tarafından getirilmektedir. Ancak, kar amacı güdülmeden bugüne kadar Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan ve bu şekilde hastaya 1 liralık bile ekstra masrafı olmadan ulaşan bu hizmet son düzenleme ile yasalara da aykırı bir biçimde eczacısı olmadan eczanelere mal satan depolara da verilmiş ve bu kapsamda 20 depo yetkilendirilmiştir diyerek, söz konusu firmalardan birinin de, geçmiş dönem milletvekillerinden Burhan İsen’e ait İDM firması olduğunu ve bu firmanın da, T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Şahsi Tedavi için Yurtdışından İlaç Temini” hususunda yetkilendirildiğini söyledi.

TÜM HASTA BİLGİLERİNE KARŞILIK 70 MİLYON TL

Özgür Özel, aynı zamanda söz konusu bu firmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çıkardığı Genel Sağlık Sigortası Verilerinin Güvenliği ve Paylaşımına İlişkin yönetmelik iptal edilmeden önce kurumdan tüm hasta bilgilerini 70 milyon TL karşılığında satın alıp, sağlık alanındaki firmalara pazarladığının da kamuoyunca bilindiğini ifade etti.

Son olarak aynı firmanın ithal ilaç teminine yönelik reklam amacıyla, eczane ve hastalara mail ve SMS yoluyla ulaştığını ve İlaç Takip Sistemi’nin veri tabanının da elinde olduğunun anlaşıldığı bilgisini veren Özgür Özel, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun da, İDM firmasının kuruma bir doktor yerleştirdiğini, o doktor sayesinde verileri sızdırdığını, eczacıların ve hastaların iletişim bilgilerine buradan ulaştığını doğruladığının kendilerine ulaşan bilgiler arasında olduğunu da ekledi.

FİRMA HALA FAALİYETTE Mİ?

Özgür Özel bu hırsızlık ve ihlal ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması amacıyla verdiği önergede şu sorulara yer verdi. 

  • Söz konusu firma İDM’nin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bir doktor yerleştirerek eczacıların ve hastaların verilerine ulaştığı bilgisini, Bakanlığınız ne zaman öğrenmiştir?
  •  Halen faaliyetlerine devam ettiğini gözlemlediğimiz söz konusu firma İDM’ye verilen “Şahsi Tedavi için Yurtdışından İlaç Temini” yetkisi iptal edilmiş midir? Edilmemiş ise, edilmemesinin nedeni nedir?
  •  Söz konusu firmanın hastaların ve eczanelerin verilerine ulaşmış olması suç teşkil etmekte midir? Etmekte ise, bu konuda herhangi bir suç duyurusunda bulunulmuş ve soruşturma başlatılmış mıdır?