MHP: 'AKP-CHP koalisyonu, olmazsa seçim odaklı azınlık hükümeti'

MHP'liler koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınmasını beklediklerini, aksi takdirde azınlık hükümetine yönelebileceklerini ifade etti.

"MHP'nin gizli kapaklı bir görüşme yapmadığını" iddia eden yetkililer, AKP'nin koalisyon kurma niyeti bulunmadığını öne sürdü. MHP'nin önceliğinin AKP ile CHP koalisyonu olduğunun altını çizen yetkililer, AA muhabirine şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, istikrarsızlığı taşımayacaktır. AKP, sorumluluktan kaçmamalı. AKP ile CHP'nin fedakarlık yaparak hükümeti kurmaları doğru olandır. Türkiye, henüz azınlık hükümeti arayışında değil. Olmamalı da. Koalisyon zorlanmalı. Şu süreci görmeliyiz. Türkiye'nin normalleşmeye ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı, perşembe günü yaptığı açıklamada seçim hükümetinden yana olmadığını söyledi. Bize göre de öyle. Ancak erken seçim azınlık hükümeti marifetiyle gündeme gelmemeli ama son çare buysa bundan kaçınılmaması lazım. Çaresiz kalınırsa adı konulmuş bir azınlık hükümetiyle tarihi belli olan bir seçime gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak 4 partinin içinde olacağı birseçim hükümetine de sıcak bakmıyoruz."

AKP ile CHP arasında yürütülen görüşmelerin sonuçlanmasını bekleyen MHP'liler, bu görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda Başbakan Davutoğlu'nun kendilerinden isteyeceği randevuya olumlu yanıt verecekler. Koalisyon görüşmelerine başlanması için AKP'nin MHP'nin hassasiyetlerini göz önüne alması gerektiğini söyleyen MHP'liler, şartlarının Anayasa'nın ilk 4 maddesinden taviz verilmemesi, çözüm sürecinin bitirilmesi, yolsuzluk dosyalarının yeniden açılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasal sınırlarına çekilmesini olduğunu tekrarladı. 

AKP'den talep gelmesi durumunda randevu vereceklerini dile getiren MHP'li yetkililer, "Niye görüşmeyelim? Ancak koalisyon görüşmeleri başlamadan önce temel şart olan hassasiyetlerimize AKP'nin tamam demesi ve kamuoyuna ilan etmesi gerek. Bunu ilan ederse koalisyon görüşmelerine o zaman başlarız, oturup konuşuruz. Ülkenin istikrarsızlığa savrulmasına gönlümüz razı olmaz. Olağanüstü şartlarda sorumluluktan kaçmayız" değerlendirmesini yaptılar.