Meriç Nehri taştı

Edirne'de yoğun yağış nedeniyle Meriç Nehri taştı, bazı bölgeler tahliye edilmeye başladı.

DHA

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, taşkın riski nedeniyle Karaağaç Mahallesi'nde bin 500 kişinin, Değirmenyeni Köyü'nün ise tamamının tahliye edileceğini açıkladı.

Edirne’de Meriç Nehri’nin taşması üzerine mahsur kalan 6 kişi yetkililerden yardım istedi. Mahsur kaldıkları ihbarı üzerine harekete geçen askeri helikopter, bölgeye giderek sarkıttığı sepet ile mahsur kalan Mustafa Yemver ve beraberindeki 5 kişiyi kurtardı. 

Tunca Nehri’ni incelemeye gelen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, debilerdeki yükselişin sürdüğünü söyledi. Şahin, “Debinin 12'ye (Gece yarısı) kadar daha da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. Talep edildikten sonra gelen iki askeri skorski helikopteri şu anda gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul bulunmaktadır. Bunun yanında bir saat kadar önce Yunanistan'dan Evros Valisi de arayarak onların bizim Bosna köyümüzün karşısında bulunan bir köylerinin de aynı şekilde sel felaketiyle maruz olduğu ve köyün boşaltıldığını söyledi. Bizden suyun kesilmesi istenmektedir. Bizde suyun kesilmesiyse tabi ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabi ki bir jest olacaktır” dedi.

Debinin 2 bin 200'e çıkacağını anlatan Vali Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

Ondan sonra nolur Allah bilir. Bu konuda biz elimizden gelen çalışmaları yaptık. Ondan sonrasını benim bilmem mümkün değil. Şu bir gerçek ki Sofya Büyükelçiliği'nden almış olduğumuz bir yazıda. Çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı ifade ediliyor. Bakalım bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabi ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır.

RÖMORKTA MAHSURLAR
Edirne’de Yunanistan ve Bulgaristan’daki aşırı yağışların ardından taşan Tunca ve Meriç Nehirleri’ndeki yükseliş sürerken, 6 kişi Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi’ndeki bir depoda traktör römorkunun üzerine mahsur kaldı. AFAD ekiplerinden yardım isteyen Mustafa Yemver, beraberindeki 5 kişi ile birlikte depoda ürünleri taşkın için topladıktan sonra yükselen sularda mahsur kaldıklarını söyledi. Yemver, “Biz sabah saatlerinde depoyu toplamak için geldik. Ancak daha sonra sular yükselince burada kaldık. Yardım istedik geleceğini söylediler ama gelmediler. Şu anda benimle beraber Hikmet Fırtın, Gökhan Mavzer, Erdal Dere, Suat Koyuncıoğlu ve Selim Ölmez traktör römorkunda 4 saattir mahsur durumda yardım bekliyoruz” dedi.

MERİÇ 1910’U GÖRDÜ
Taşan Tunca ve Meriç Nehirleri’ndeki yükseliş sürüyor. Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü’nün saat 18.00 ölçümlerine göre Tunca 361 metreküp/saniye, Meriç nehri ise 1910 seviyesine yükseldi. Edirne Belediye Başkanlığı, Karaağaç Mahallesi’ndeki evlerine dönemeyen 48 kişi kent merkezindeki otellere yerleştirdi.

GERİ DÖNEMİYORLAR
Sabah askeri araçlar kent merkezine gelen ancak geri dönemeyenlerden Göksen Işıklar, 3 yaşındaki bebeğinin babasıyla evde yalnız kaldığını anlatarak, “Sabah işe gitmek için askeri araçla geçmiştim. Şuanda geri gidemiyoruz. Benim 3 yaşında bebeğim var. Babasıyla birlikte şu anda ve onlara kim bakacak” dedi.

6 KİŞİ HELİKOPTERLE KURTARILDI
Edirne'de Yunanistan ve Bulgaristan'daki aşırı yağışların ardından taşan Tunca ve Meriç Nehirleri'ndeki yükseliş sürerken, 6 kişi Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi'ndeki bir depoda traktör römorkunun üzerine mahsur kaldı. Mahsur kalan 6 kişi askeri helikopterle kurtarıldı. Mahsur kaldıkları ihbarı üzerine harekete geçen Edirne Valiliği askeri helikopterden sepet sarkıttı. Mahsur kalan Mustafa Yemver ve beraberindeki 5 kişiyi kurtararak askeri alana indirdi.

Tunca Nehri'ni incelemeye gelen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, debilerdeki yükselişin sürdüğünü söyledi. Şahin, "Debinin 12.00'a kadar daha da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. Talep edildikten sonra gelen iki askeri skorski helikopteri şu anda gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul bulunmaktadır. Bunun yanında bir saat kadar önce Yunanistan'dan Evros Valisi de arayarak onların bizim Bosna köyümüzün karşısında bulunan bir köylerinin de aynı şekilde sel felaketiyle maruz olduğu ve köyün boşaltıldığını söyledi. Bizden suyun kesilmesi istenmektedir. Bizde suyun kesilmesiyse tabi ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabi ki bir jest olacaktır" dedi.
Debinin 2 bin 200'e çıkacağını anlatan Vali Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

Ondan sonra ne olur Allah bilir. Bu konuda biz elimizden gelen çalışmaları yaptık. Ondan sonrasını benim bilmem mümkün değil. Şu bir gerçek ki Sofya Büyükelçiliği'nden almış olduğumuz bir yazıda. Çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı ifade ediliyor. Bakalım bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabi ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır.

YARDIMLAR BAZI BÖLGELERE ULAŞMADI
Edirne'de Yunanistan ve Bulgaristan'daki aşırı yağışların ardından Tunca ile Meriç nehirlerinde yaşanan rekor yükseliş nedeniyle İl Kriz Merkezi'nin tahliye kararı verdiği Karaağaç Mahallesi'ndeki birçok aile nehir kenarındaki evlerinden alınarak Mustafa Necati İlköğretim Okulu'na yerleştirildi. Kızılay'ın battaniye ve gıda yapacağı açıklanmasına rağmen aileler yanlarında getirdiği kilim ve battaniyeleri sınıflarda yere sererek uyumak zorunda kaldı. Tahliye işlemi için ise sadece 1 öğretmenin görevlendirilmesi ise dikkat çekti. Yardım için gelen askeri helikopterlerin Karaağaç Mahallesi'ne gıda ve battaniye yardımı yerine sadece 7 polis memuru getirdi.

YARDIM YOK KİLİM ÜZERİNDE UYUDULAR
Evlerinden, sel sularının altında kalacakları endişesiyle ayrıldıklarını anlatan mahalle sakinleri, herhangi bir yardım ulaşmadığı için yanlarında getirdikleri eşyalar üzerinde uyumak zorunda kaldıklarını ve yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istedi. Mahallede Edirne Belediyesi'ne ait bir adet itfaiye aracı ve 112'ye ait ambulans önlem amacıyla hazır bekletiliyor.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Taşkınların yaşandığı Meriç ve Tunca nehirlerinin havadan çekilen görüntüleri sel riskinin boyutlarını gözler önüne serdi. DSİ'nin saat 24.00 ölçümlerine göre rekor debiye ulaşan Meriç nehrinde su seviyesi 2 saatte 100 metreküp/saniye artış göstererek 2137'ye ulaştı. Tunca nehrinde ise 4 metreküp/saniye düşüş yaşandı ve 346 olarak ölçüldü.