Memur maaşları yarı yarıya düşebilir

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, memur maaşlarıyla ilgili 22 Nisan'a kadar düzenleme yapılmazsa ücretlerin yarı yarıya ineceği ifade etti.

Yargıtay Binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Anayasa Mahkemesi’nin memur maaşlarının Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşlarını baz alarak belirlenmesi yönündeki uygulamaya iptal etmesinin ardından 22 Nisan'a kadar yeni bir düzenleme yapılmaması halinde memur maaşlarının yarı yarıya düşebileceğini ifade etti.

Cirit konuyla ilgili, " Sabah Meclis Başkanı buradaydı, 10 günlük bir çalışma takvimleri var. İç Güvenlik Paketi, 132 madde olduğuna göre 10 günlük zaman tamamen alır ama bir de şey meselesi var: Bizim maaşlarımız müsteşar (Başbakanlık müsteşarı) maaşına endeksliydi, bir çok memurun, aşağı yukarı 30 bin, Anayasa Mahkemesi iptal etti bu maaşları. İptal ettiği için yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor en geç 22 Nisan'da. Belki bununla ilgili bir torba yasa getirilmek zorunda. Yoksa maaşlar yarıya inecek. O yasa getirildiğinde biz araya girebilir miyiz bakacağız. Meclis Başkanımızın, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, Adalet Bakanımızın bize sözü var. Bu yasa konusunda bize yardımcı olacaklarını söylediler. Bu yasa çıktığında Yargıtay 100 bin civarında dosyanın daha az geleceğini tahmin ediyoruz. Bu dosyalar da bin liralık, yani yargılama masrafına ilişkin dosyalar. Bir de hukuk dairelerinde bir ön büro kurarak, daireler arasındaki dosya transferindeki zamanlamayı, adaletteki hızı sağlayacağız. Bunları yapabilirsek Yargıtay gibi kurumlar önemli davalara bakar." açıklamasında bulundu.