Mehmet Şimşek: CHP bu işin reklamını iyi yapıyor

7 Haziran seçimlerinden önce 'kaynak' polemiğiyle gündeme gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Kasım seçimleri için de vaat konusu olan asgari ücretle ilgili açıklama yaptı.

DHA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

7 Haziran seçimleri öncesinde CHP'nin seçim vaatleriyle ilgili 'Çıksınlar kaynağı ortaya koysunlar. Oyumu CHP'ye vereceğim' sözleri hatırlatılan Şimşek, "Kaynağını açıklamadılar. Ekonomide hayal ticaretini anlarım da şimdi bir de üyelik üzerinde, öyle bir şey yok. İşin esprisi" dedi.

'CHP BU İŞİN REKLAMINI İYİ YAPIYOR'
CHP'nin bin 500 liralık asgari ücret vaadini kaynak açıklamadıkları gerekçesiyle eleştiren Şimşek, bir televizyon kanalının canlı yayınında ekonomideki gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu. AKP'nin bin 300 liralık asgari ücret vaadiyle işverenin yükünü azaltıp azaltmadıkları sorusu için Şimşek, "Asgari ücretten aldığımız gelir vergisi, sadece ve sadece 2.7 milyar lira. Esas yük, karşılığı olan sosyal güvenlik primidir. İşveren, işçi katkısı ve işsizlik payıdır. Ana muhalefetin 'Ben bunu vergi dışı bırakacağım söylemi' çok anlamlı değil. Biz zaten vergi dışı bırakmışız. Şu anda 3 çocuğu olan zaten sıfır vergi veriyor. Diğerleri de maksimum yüzde 5 veriyor. Esas yük, asgari ücretin kendisidir ve onunla ilişkili primdir. Dolayısıyla CHP, bu işin reklamını iyi yapıyor. Fakat aslında CHP'nin önerisi işveren üzerindeki yükü çok daha büyük ölçekte. Hala kaynağını açıklamadılar çünkü hala tedbirlerinin ne anlama geldiklerini ya çok iyi değerlendirmiyorlar ya da saklıyorlar. Asgari ücreti bin 300 liraya dahi çıkarsanız ve orada gelir vergisini kaldırırsanız mesele asgari geçim indiriminin yükselmesiyle bütün çalışanlardan almayacağınız vergi 11 milyar lira. Siz bunu bin 500'e çıkartırsanız bu, katlanıyor. Hala çıkıp samimi şekilde bize hangi tedbirin ne anlama geldiğini ve maliyetinin ne olduğunu açıklamadılar" diye konuştu.

'KAYNAK GÖSTERSİNLER, CHP'YE OY VERİRİM' DEMİŞTİ
Maliye Bakanı Şimşek, 7 Haziran seçimleri öncesinde, 20 Nisan günü CHP'nin seçim bildirgesindeki vaatlerine kaynak göstermesi halinde CHP'ye oy vereceğini belirterek "Nobel ödülünü hak ederler. Samimi olarak söylüyorum. Kaynak göstersinler. Sadece şapka çıkarmam ben de CHP'ye oy veririm derim. 3'te birini açıklasınlar ben oy vereceğim" açıklamasında bulunmuştu.