Meclis'te yemin töreni başladı

1 Kasım seçimleri sonrası milletvekilleri yemin töreniyle göreve başlıyor.

Meclis'te yemin töreni başladı. Meclis'in en yaşlı üyesi CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, yemin töreni öncesi açılış konuşmasını yaptı.

Baykal'ın konuşması şöyle:

7 Haziran'dan sonra bir hükümet kurulabilmesi için uzlaşma sağlanması zorunluluğu vardı. 1 Kasım seçimlerinin ardından uzlaşma zorunluluğu kalmamış gözüküyor. Bu bir yanılgı yaratmasın. Tek parti hükümetinin kurulacak olması uzlaşma ihtiyacını ortadan kaldırmamıştır daha da artmıştır.

İktidar ve muhalefet arasındaki diyaloğun kopması adaletin baskı altına alınmasına, basının sürüklenmesini de beraberinde getirmektedir. Yaşadıklarımızın ışığında siyasal kimliklerimizin de ötesinde yargı bağımsızlığının ve adaletin, hukuk devletinin önemini kavramış olan insanlar olarak büyük bir yükümlülük içindeyiz. Diyalog ve uzlaşma şeffaf olmayı hem parlamentoda hem de yargıda hesap verebilir olmayı gerktirir. Bunun güvencesi de TBMM'dir. Tarihsel kırılmanın yaşandığı bir dönemde görev yapacağız. Gözlerimizin önünde devletlerin bölünüp parçalandığına tanıklık ediyoruz. Ortadoğu'nun haritası kanlı gelişmelerle yeniden çiziliyor.

2.2 milyon mülteciye kucak açarak büyük bir görevi yerine getiriyoruz. 2002 yılında Irak'a yönelik askeri operasyonun bugünkü duruma neden olduğunu itiraf ettiler. 2003 yılında askeri tezkereyi reddederek büyük bir duruş sergilemişlerdir.  Bugünkü cehennemi 12 yıl önce öngörerek bu kararı almış bir parlamento söz konusu.

SAYGI DURUŞU TALEBİ REDDEDİLDİ

Baykal'ın konuşmasının ardından son dönemde yaşanan katliamlara ilişkin Sezgin Tanrıkulu tarafından saygı duruşu önerisi getirildi. Öneri Deniz Baykal tarafından Meclis'in henüz göreve başlamadığı gerekçesiyle reddedildi.

Daha sonra yemin törenine geçildi. İlk yemini Deniz Baykal ederken sonrasında kürsüye gelen AKP Bursa milletvekili Bennur Karaburun milletvekili yeminine 'Bismillah' ile başladı.

Leyla Zana yemin törenine 'Biji Aşiti' sözleriyle başladı. Baykal yemini kabul etmedi.