Mecliste gerginlik: 556 pusula çıktı, divan anlaşmazlığa düştü ve yuhalamalarla yemin ettiler

Mecliste savaş tezkeresinin oylanacağı görüşmeler tartışmalarla başladı. CHP’li Özgür Özel AKP’yi 12 Eylül’ün ürünü olarak nitelerken, AKP’liler Özel’in Erdoğan’a hakaret ettiğini öne sürdü.

Haber Merkezi

NELER OLDU?
TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. Bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Çıkan tartışma sonrası elektronik oylama ve tekrar açık oylama yapıldı. Oylamaların ardından bağımsız bakanların yemin etmesi kararı çıktı.

Aydın, oylamanın ardından partilerin grup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI
Hürriyet'teki habere göre, verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AKP'li miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.

OYLAMA YAPILDI
TBMM dışından atanan bir kişinin yemin edebilmesi için TBMM başkanının kendisini kürsüye davet etmesi gerekiyor. MHP’li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın toplantının en başında böyle bir yetkisi olduğuna, inanmadığını söyledi. Bunun ardından başlayan usul tartışması ve ardından gelen açık oylamada da CHP-MHP ve HDP'nin oylarıyla meclis başkanının böyle bir yetkisi olmadığı yönünde karar çıktı. 

Ancak el kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın aynı oylamayı sayımda bir anlaşmazlık olmaması için elektronik sistemde yapılmasına karar verdi.

556 OY ÇIKTI
Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

TEKRAR AÇIK OYLAMA
Verilen aranın ardından TBMM'de tekrar açık oylama yapıldı. Milletvekilleri el kaldırarak oylamaya katıldı. Bu sırada ilginç anlar yaşandı. Koray Aydın "Ayaktaki arkadaşlar sık durmayın. Boşluklara doğru ilerleyin. Ayakta durmayın oturun" şeklinde milletvekillerini uyardı.

YEMİN KARARI
Art arda yaşanan oylamaların ardından bağımsız milletvekillerinin yemin etmesi yönünde sonuç çıktı.

TBMM KARIŞTI
Yemin kararının ardından bağımsız bakanlar kürsüye gelerek yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP'li Musa Çam'ın bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "adaletin nerede" dediği duyuldu. AKP'li ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi, ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.


GÜNCELLEME
11 bağımsız bakan yemin edemiyor. Usül tartışmasını içeride devam ettirmek isteyen TBMM Başkanvekili Aydın, yaklaşık 3 dakika süren 2. Oturumu da kapatmıştı. CHP'nin "bağımsız" bakanların bağımsız ve tarafsız olmadığı gerekçesiyle sunduğu önerge, CHP'li milletvekillerinin yanı sıra HDP ve MHP gruplarından da destek almıştı. AKP'liler, bağımsız kontenjanından kabine giren bakanların yemin etmesinin önünde herhangi bir engel olmadığı görüşünü bildirmişti.CHP, HDP ve MHP ise, ortak bir şekilde, bağımsız bakanların yemin etmesinin anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. Oylamadan da bağımsızların yemin etmemeleri yönünde karar çıktı.

Başkanvekili Koray Aydın partilerin grup başkanvekilleriyle görüştükten sonra 3. Oturumu açtı.

GÜNCELLEME
TBMM Başkanvekili Koray Aydın 2. Oturumu açtı. 2. Oturum AKP Grup Başkanvekili Kubat'ın "bağımsız" bakanlara yönelik, 1. Oturumun sonunca yapılan oylamaya yaptığı itirazla başladı.
Gruplardan milletvekillerinin Başkanvekili Aydın'ın kürsüsüne gelerek yaptıkları tartışmalar yüzünden bir ara daha verildi. 


GÜNCELLEME
TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların "bağımsız ve tarafsız" olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve "hayır" dedi. Oturuma 10 dakikalık ara verilmişti. Ancak bir sonraki oturum üzerinden 30 dakika geçmesine rağmen hala başlamadı.


Irak ve Suriye’ye müdahaleyi kapsayan sınır ötesi tezkerenin süresinin uzatılmasının oylanacağı TBMM Genel Kurul Oturumu tartışmalarla başladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat'ın konuşmasından sonra, "sataşma var başkanım" diyerek kürsüye çıktı ve "AKP, darbenin açtığı yoldan yürümüş, böyle büyümüş bir partidir" diye konuştu

ERDOĞAN’A HAKARET İDDİASI

Bunun üzerine tansiyon yükseldi. AKP'liler CHP Grup Başkanvekili Özel'in Erdoğan'a hakaret ettiğini iddia ederken, Özel, sataşma olduğu gerekçesiyle üçüncü kez kürsüye çıktı.

Özel, “Hababam Sınıfı filmine bakalım. O filmde herkesler var. Türkü var Kürdü var Lazı var. Bıyıklarıyla solcular var, ülkücüler var. Bir tek siz yoksunuz o filmde. Çünkü o filmler 1980 darbesi öncesinde çekildi. Sizse o darbenin ürünüsünüz" dedi

‘BU KABİNE HALK İRADESİNİN BOŞA ÇIKMASIDIR’

Ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken kürsüye çıktı. Baluken, "Şurada oturan kabine 7 Haziran'da ortaya çıkan halk iradesinin boşa çıkmasıdır" dedi. Hükümet kurma görevinin Kılıçdaroğlu'na verilmesi gerektiğini belirten Baluken, "Elimdeki Anayasa'da ‘Saray'ın yolunu bilmeyenlere hükümet kurma görevi verilmez’ diye bir ibare yok" diye konuştu.

Baluken sözlerine, "TÜRGEV'de görev almış bir milletvekili, şu anda tarafsız ve bağımsız olarak, halkın aklıyla alay eder şekilde bakanlık koltuğunda oturuyor" diye devam etti. Buraya getirip oturttuğunuz bağımsız bakanlara güvenimiz yoktur" diyen Baluken, CHP ve MHP'ye yönelik olarak, "keşke bu koltukları AKP'ye bırakmasaydınız" yorumu yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, "Tarafsız olması gereken İçişleri ve Adalet Bakanları bugüne kadar milletvekillerinin, Grup Başkanvekillerinin telefonlarına bile çıkmamıştır. Bu taraflı bir tutumdur" diye konuştu.

'7 HAZİRAN ÖNCESİNİN ANLAYIŞI BUNDAN SONRA DEVAM ETMEYECEK'

Baluken'den sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay, erken genel seçimi "7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını hazmedemeyenlerin tekrar millete gidelim diye seçime götürdüğü bir süreç" diye niteledi. Vural, "Gelin rüşvet ve yolsuzluklar nereye kadar gidiyorsa takip edelim, dedik, 'hayır' dediler" ifadelerini kullandı.

"Geldiğimiz bu noktada elbette hesap verilecek" diyen Vural, "tavrımız nettir. 7 Haziran öncesinde yöneten anlayış bundan sonra devam etmeyecek" şeklinde konuştu.