Meclis Başkanı 3. turda seçilirse koalisyon, 4. turda seçilirse erken seçim olasılığı güçlü

Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay, Meclis Başkanlığı seçiminin 3. turda bitmesi halinde koalisyon, 4. turda bitmesi halinde erken seçim olasılığının güçlü olacağını yazdı.

Haber Merkezi

ABD’nin etkili düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü’nde Türkiye Araştırmaları Programı direktörlüğü görevini yürüten Soner Çağaptay, Türkiye’deki Meclis Başkanlığı seçimleriyle ilgili bir değerlendirme kaleme aldı.

Çağaptay Anayasa’nın dört turlu seçim öngördüğünü ve 3. turda salt çoğunluk (276 oy) aranacağını, 4. turda ise en çok oy alan iki adayın yarışacağını ve yine salt çoğunluk aranacağını hatırlattı.

3. TURDA SEÇİLİRSE KOALİSYON

Çağaptay 25 Haziran’da yayımlanan makalesinde, Meclis Başkanı’nın ilk iki turda seçilmesi ihtimalinin AKP-CHP koalisyonun pek de uzak olmadığına işaret edeceğini savundu.

Çağaptay, Meclis Başkanı’nın 3. turda seçilmesiyle ilgili olaraksa, “Eğer Meclis Başkanı, 276 ya da daha fazla oy alarak 1 Temmuz’da yapılacak üçüncü turda seçilirse bu AKP ile MHP ya da HDP arasında bir koalisyonun mümkün olduğuna işaret edecek” diye yazdı.

4. TURDA SEÇİLİRSE ERKEN SEÇİM

Çağaptay oylamanın dördüncü tura kalması halinde bunun partilerin birlikte çalışmayı başaramadıkları anlamına geleceğini savunarak, “Meclis Başkanı’nın dördüncü ve son turda seçilmesi neredeyse kesin bir biçimde parlamento seçimi yapılacağına işaret edecek” dedi.