MEB'ten 'bilimsel' hizmet: Okullarda 'yağmur duası' eğitimi

Orta okul ve liselerde verilecek Değerler Eğitimi derslerinin yıllık planında yer alan "dua ve eğitim" konusunda, öğrencilere "yağmur duası" üzerinden dua etmenin "önemi" anlatılacak.

Toplumsal yaşamda sevgi, saygı gibi kavramların eksildiği gerekçesiyle çalışmaları başlatılan Değerler Eğitimi için geçen yıl temmuz ayında İslamcı Hizmet Vakfı ile protokol imzalandı. Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları protokol sonrası gelen eleştirilere Değerler Eğitimi’nin İslamcı bir içeriğe sahip olmayacağını savundu.

BirGün'den Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre, ancak 39 sayfadan oluşan, "dua ve ibadet", "iktisat ve şükür" gibi 9 konu başlığından oluşan Değerler Eğitimi Yıllık Planı 15 Ekim’de okullara gönderildi. "Dua ve ibadet" başlığı altında ortaokul ve lise öğrencilerine "yağmur duası" üzerinden dua etmenin anlamı ve önemi anlatılıyor. Yağmur duası edildiğinde yağmurun yağmayabileceği, bunun yaratıcının takdirine bırakılması gerektiği ifade ediliyor.

'ALLAH'A BIRAKILMALI'
Değerler Eğitimi Yıllık Planı ‘Dua ve ibadet’ başlığı altında yer alan ifadeler şu şekilde: İbadetlerin belirli vakitleri olduğu gibi bazı duaların da özel vakitleri vardır. Güneşin batması, akşam namazının vakti olduğu gibi. Yağmursuzluk da yağmur duasının vaktidir. Dua vakti geldiği için yapılmalı, yağmurun yağıp yağmamasına bakılmamalıdır. Yani sonucu Allah’a bırakmalı, takdir edilene razı olunmalıdır. (tedavi şeklini doktora bırakmak gibi) Dua sadece ‘el açıp bir şey istemek’ değildir. İstediğimiz şeyi elde etmek için gayret sarf etmek ve çalışmaktır. Bu çalışmak da ayrıca ibadettir.

'ÖTEKİLEŞTİRİCİ ANLAYIŞ KABUL EDİLEMEZ'
Eğitim Sen Erzincan Şube Başkanı Kemal Irmak ise Değerler Eğitimi Yıllık Planı’nın kendi okullarına da ulaştığını belirterek ‘değerler eğitimi’nin tek bir dinin tek mezhebinin değerleri doğrultusunda şekillendiğini ifade etti. Toplumun bu şekilde kutuplaştırıldığını anlatan Irmak, “Laiklikten, seküler yaşamdan yana olanlar hiçleştiriliyor. Yıllık planda adalet, iktisat, ibadet gibi kavramlar İslam’ın Sünni değerleriyle açıklanıyor. Bu inancın dışında kalanlar ötekileştiriliyor” dedi. Irmak, “Hizmet Vakfı aynı şekilde Sünni inancını yaymaya çalışıyor. O zaman Erzincan’da yaşayan Aleviler haklı olarak ‘Pir Sultan Abdal Kültür Derneği niye yok sayılıyor’ sorusunu gündeme getiriyor. Bizim bu ötekileştirmeyi, ayrıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil. Öğrencilerimize bu şekilde öğretilmesinin sağlanmasını da istemeyiz” ifadelerini kullandı.