MEB'den 'Andımız' kararı: Üç kişi görevden alındı

Danıştay 8'inci Dairesi'nin, ilköğretim okullarında uygulanan 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'nın Danıştay'a sunduğu temyiz dilekçesini yazan üç kişi görevden alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğrenci Andı’nın uygulanmasını yeniden gündeme getiren Danıştay kararına itiraz dilekçesi krize neden oldu. 

Öğrenci Andı’nı “çağdışı ve bilimsel değil” diyerek eleştiren MEB dilekçesi, "Bu aynı zamanda okulların ideolojikleşmesi ve askerileşmesi anlamına gelmektedir. Oysa günümüzde bu yaklaşım terk edilmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Dilekçenin tartışma konusu olmasının hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı, "Öğrenci Andı"na ilişkin Danıştay'a sunulan temyiz dilekçesi metninde kusuru bulunduğu belirtilen Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ve iki avukatı görevden aldı.

Bakanlık, Danıştay'a sunulan temyiz dilekçesiyle ilgili gerekli düzeltici açıklamaları "ek beyan" şeklinde mahkemeye sunacak. 

MEB'İN DİLEKÇESİNDEKİ O İFADELER...

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 11 sayfalık itiraz dilekçesindeki, “Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur”, “Öğrenci Andı işlevselliğini yitirmiştir. Hal böyleyken 21. yüzyıl Türkiye’sinde 30’lu yılların ritüellerini benimsemek anakronik (çağdışı) bir yaklaşım olacaktır”, “Gerek faşizm gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamaları sıkça kullanmıştır”, “Öğrencilerin her gün ‘papağan gibi’ tekrarlayacakları sözler" şeklinde ağır ifadeler kullanılmıştı.