MEB'den '117 bin öğretmen ihtiyacımız var ama 20 bin öğretmen atadık' açıklaması

Türkiye'de 400 bine yakın eğitim emekçisi atamasının yapılmasını beklerken, bir soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların öğretmen ihtiyacı sayısının 117 bin 403 olduğunu açıkladı. Selçuk, 2018 yılında ihtiyaca rağmen sadece 20 bin öğretmen ataması yaptıklarını dile getirdi.

Haber Merkezi

Ataması yapılmayan 400 bine yakın öğretmen atama haberi beklerken, bu süreçte kolejlerde, kurslarda, inşaatlarda ve birçok başka iş kolunda düşük ücretlerle çalışırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 117 bin öğretmen açığı olduğunu dile getirdi. Selçuk, 117 bin öğretmen açığı bulunduğunu ancak bu yıl içinde şu ana kadar 20 bin öğretmen ataması yapıldığını dile getirdi.

117 BİN 403 ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR AMA...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okulların öğretmen ihtiyacı ve ataması yapılmayan öğretmenlerin talepleriyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığına iki ayrı soru önergesi yöneltti. 

Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2018 yılı başıyla beraber kamuda öğretmen açığı sayısı kaçtır? 2018 yılı içerisinde ataması yapılması planlanan kişi sayısı kaçtır? Ücretli öğretmenliğin son bulmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?” sorularının yanıtlanmasını istedi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bakanlığımız 11.09.2018 tarihli MEBBİS veri tabanı kayıtlarına göre öğretmen ihtiyacı 117.403'dür” açıklamasında bulundu. 

Bakan Selçuk, 2018 yılı içerisinde 20 bin öğretmen ataması yapıldığını da belirterek, “Ayrıca ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanmasına yönelik planlanan 5 bin öğretmenin atanma iş ve işlemleri tamamlanmış olup 11.09.2018 tarihi itibariyle 2.142 öğretmenin ataması gerçekleştirilmiştir” dedi. 

DERS ÜCRETİ KARŞILIĞINDA ÖĞRETMEN

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili soruyu ise şu şekilde yanıtladı:  “Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımıza atama izni verilen kadro sınırlılığında ve öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanamadığı durumlarda eğitim kurumlarında öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından ilgili mevzuatı çerçevesinde ve öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından valiliklerce ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirmesi yapılabilmektedir.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 400 binden fazla öğretmen atama beklerken ve 117 binden fazla öğretmen açığı varken, bakanlığın öğretmen ihtiyacını kadrolu öğretmenlerle karşılamamasının endişe verici olduğunu söyledi.