Marmara Üniversitesi öğrencileri: Kampüsüne, kentine, memlekete sahip çık!

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nün yeni kurulacak Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devrine karşı üniversite öğrencileri okulda bir yürüyüş ve açıklama gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'yle ilgili 16 Nisan'da Resmi Gazete'de yeralan kampüsün yeni kurulacak olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devrini öngören kanun maddesi üzerine üniversite öğrencileri Haydarpaşa Kampüsü'nde Orta Bahçede buluşarak Tıbbiye Caddesi üzerinde bir açıklama gerçekleştirdi. 

Alkışlarla ve sloganlarla kampüsten çıkan öğrenciler açıklamada kentin hafızasına Haydarpaşa Lisesi adıyla kazınan yapının, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edilmiş olduğunu belirterek; "Bakanlığa bağlı olarak kurulan bu üniversite yapısında bir çok hukuksuzluğu barındırıyor. Mütevelli heyeti yalnızca vakıf üniversitelerinde bulunurken, bir devlet üniversitesi olarak kurulan bu üniversitede sağlık bakanlığı müsteşarının başkanlık edeceği bir mütevelli heyetinin bulunması açık bir hukuksuzluktan başka bir şey değildir. Bu üniversite bir 12 Eylül bakiyesi olan Yüksek Öğrenim Kurumuna bile değil, direk olarak sağlık bakanlığına bağlı olarak kuruluyor. Bu durumum ne anayasal açıdan ne de üniversite özerkliği açısından açıklanabilir bir yanı yoktur. Mevcut durumda bile hangi baskılar altında olduğunu bildiğimiz üniversitelerin bakanlıklara bağlı hale getirildiklerinde ne duruma geleceklerini görmek zor değildir. Bilimin yerine karanlığı, tarihi değerlerimizin yerine rantı koyan zihniyetin bu oyununa gelmeyeceğiz" dedi.

İKİ LAFINDAN BİRİ MİLLİ İRADE, ÖĞRENCİSİNE SORMADAN KAMPÜS DEVREDİYOR

Açıklamada kent yağmasının tarihi yapılardan üniversitelere kadar hayatın her alanına nüfuz etmiş olduğu söylenerek; "Bizler geniş ölçekte Haydarpaşa üzerinde oynanan oyunların farkındayız. Haydaydarpaşa Port projesini biliyoruz. Harem Otogarı üzerindeki hayallerinizi biliyoruz. Peşkeş çekilmeye çalışılmasının ardından birden bire Haydarpaşa Garı'nın çatısının nasıl yandığını biliyoruz. Haydarpaşa Kampüsü üzerinden uzun vadede neleri hedeflediğinizi biliyoruz. Her şeyden önce biz sizi çok iyi tanıyoruz. Haydarpaşa Kampüsünün, Harem Sahilini de içine alan ve Gar'dan Selimiye Kışlasına kadar uzanan bir rant alanının parçası haline getirilmeye çalışılmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

AKP'lilerin 2 lafından birinin milli irade olduğu, her cümleye demokrasi diyerek başlandığını hatırlatan üniversite öğrencileri; "Kampüsü öğrencilere, çalışanlara ve akademisyenlere sormadan, yağmalarcasına Sağlık Bakanlığına devretmesi kabul edilemez. Üniversitelerin geleceğini siyasi iktidarlar değil, üniversitelere emek verenler belirler. Üniversiteler siyasi iktidarların oyun alanları değildir, bilimin ve aydınlanmanın yuvalarıdır. Kampüsün; öğrencilere, çalışanlara ve akademisyenlere sorulmadan talan edilmesi gayri meşrudur" dedi.

Basın açıklaması, "Boyun Eğme #HaydarpaşayıKoru" sloganlarıyla sona erdi.