Mahkemeden TBB'ye: Madımak'a karışamazsınız

Sivas İdare Mahkemesi, Sivas katliamında yaşamını yitiren 35 aydının isimlerinin yanına, 2 saldırganın isimlerinin yazılmasına itiraz eden Türkiye Barolar Birliği'ne “Görev alanınızla ilgisi yoktur” yanıtı verdi.

Sivas İdare Mahkemesi, Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nde oluşturulan anı köşesine, katledilen 35 aydının yanında, 2 saldırganın da yazılmasına itiraz eden Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) başvurusunu reddetti. Bu konuda TBB’nin dava açma yetkisinin olmadığını öne süren mahkeme, “İki ismin kaldırılması talebinin reddi yönlü Sivas Valiliği işleminin, avukatlık mesleği veya davacı TBB’nin görev alanı ile bir ilgisinin bulunmadığı açıktır” dedi.

Sivas Valiliği, 2 Temmuz 1993’te yakılması sonucu 33’ü aydın, 2’si otel görevlisi olmak üzere 35 kişinin katledildiği Madımak Oteli’ni 2010 yılında kamulaştırdı. Oteli, Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştüren valilik, giriş kısmında ise anı köşesi oluşturdu. Valilik, anı köşesine 35 kişinin yanı sıra, olaylarda hayatını kaybeden göstericilerden Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimlerini de ekledi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, TBB, iki eylemcinin isimlerinin anı köşesinden kaldırılması için Sivas Valiliği’ne başvurdu. Vali Alim Barut, talebi olumsuz karşılarken, “Sivas Valiliği’nin ölenlerin sağlıklarında nerede olduklarını tespit edip tasnife tabi tutup, sınıflandırmak gibi bir tasarrufu, amacı ve görevi olamaz” dedi. Yaşananları “savaş”a benzeten Barut, Atatürk’ün Anzaklar için kullandığı sözü örnek göstererek, “Milletimiz savaş meydanında ölen düşman için bile acısına tuz basıp, bağrına taş bağlayarak arkasından konuşmaz” dedi. TBB, valiliğin ret kararının kaldırılması için dava açmıştı.

Sivas İdare Mahkemesi, Barolar Birliği’nin açtığı davayı tartışma yaratacak gerekçeyle reddetti. TBB’nin bu konuda dava açma ehliyetinin bulunmadığını iddia eden mahkemenin gerekçesinde şöyle denildi: “Anılan düzenlemeye göre baroların ve Barolar Birliği’nin kuruluş ve örgütleniş amaçları doğrultusunda dava konusu Sivas Valiliği Bilim ve Kültür Merkezi anı köşesinde adı zikredilen 35 kişi içerisinden gösterici oldukları anlaşılan iki ismin kaldırılması talebinin reddi yönlü Sivas Valiliği işleminin, avukatlık mesleği veya davacı Türkiye Barolar Birliği’nin görev alanı ile bir ilgisinin bulunmadığı açıktır. Davanın ehliyet yönünden reddi gerekmektedir.”

Barolar Birliği, karara karşı Danıştay’a başvurdu.