Mahkeme Saraçoğlu Mahallesinde zorunlu tahliyeye dur dedi

Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesinde, lojmanlarda oturanların zorunlu tahliyesine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Haber Merkezi

Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesinde, lojmanlarda oturanların zorunlu tahliyesine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Saraçoğlu Mahallesi muhtarı, Namık Kemal Mahallesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı, TMMOB  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Başkent Dayanışması bileşenleri ve mahalle sakinleri bugün zorunlu tahliyelere karşı dayanışma için Saraçoğlu Mahallesi'nde bir araya geldiler.

'YOK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Saraçoğlu Mahallesinde tahliyelerle ilgili açıklamayı ve yürütmeyi durdurma kararını Avukat Asım  Özcan basına açıkladı. Özcan konuşmasında "Bu hafta boyunca yapılacak zorunlu tahliyeleri de kapsayacak emsal bir karar çıktı. Saraçoğlu Mahallesi bizim için çok değerli, her şeyiyle korunmalı  dedi" 

Saraçoğlu mahallesinde yaşanan zorunlu tahliyeleri kabul etmiyoruz diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, "Saraçoğlu Mahallesi bizim için çok değerli, Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı, alanın tamamı ağaçlar ve binaların hepsi tescilli. Burası hepimize ait bir değer. Ankara'nın klimatizasyonu etkileyen bir dokuya sahip, kent merkezi ile arasında 4 derece ısı farkı olan bu alanda herkes serinleyebilir. Ankara'nın ağaçlarının yukarıda birleştiği "alle" (ağaçların gökyüzünde birleştiği sokak, doğal üst örtü, ki bu özelliğiyle  birlikte bir kültürel peyzaj öğesidir) Saraçoğlu Mahallesi dışında başka nerde kalmıştır? Ankara'daki bütün alleleri yok eden bir zihniyetle karşı karşıyayız" diye konuştu.

TÜRGEV'E VERİLECEK İDDİASI

"Saraçoğlu Mahallesindeki sokaklar Ankara'nın son allesidir, yok olmasına asla izin vermeyeceğiz" diyen Candan, koruma kurulunu göreve çağırdı. Tezcan Karakuş Candan sözlerine, "İnsanları zorla tahliye ederek, evlerin malzemelerinin yağmalanmasına göz yumarak, burayı çöküntü haline getirmeye çalışıyorlar. Davalarımız devam ediyor. Saraçoğlu Mahallesinin TÜRGEV'e verileceğine dair duyumlarımız devam ediyor. Saraçoğlu Mahallesinin çöküntü haline getirilmesine insansızlaştırılmasına asla müsaade edemeyiz. Başkent Dayanışması olarak Saraçoğlu Mahallesinde, herkesin toprağına ağacına dokunacağı nefes alacağı etkinlikleri  düzenlemeye devam edeceğiz" diye devam etti.

'YOK ÖYLE YAĞMA'

Saraçoğlu Mahallesinde yaşanan zorunlu tahliyeleri meclis gündemine taşıyacağını iade eden CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka konuyla ilgili Ankara Valisi ile görüşeceğini belirtti. Nazlıaka şöyle devam etti. "Burası Cumhuriyetin simge mekanlarından, biz burada bütün bileşenler olarak Saraçoğlu Mahallesini korunarak yaşatılmasını istiyoruz. Böylesine bir değerin yağmalanmasana izin vermeyiz. Yok öyle yağma"

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon da Saraçoğlu Mahallesinin korunması gereken bir değer olduğuna vurgu yaparak, "Burası kentsel sit alanıdır. Çöküntü alanına dönüştürülemez" dedi.