Leyleklerin Uçuşu'na cinsellik soruşturması

İstanbul Sarıyer Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi’nde okutulan ‘Leyleklerin Uçuşu’ adlı romanı soruşturmalık oldu.

BirGün'de yer alan habere göre dünyaca ünlü yazar Jean-Christophe Grangé’in, Türkçe’ye çevrilen ve en çok okunan kitaplar listesine giren eseri için ‘cinsellik-müstehcenlik’ içerdiği gerekçesiyle rahatsız olan bir veli şikâyet dilekçesi verdi. Kitapta aynı zamanda ‘argo ve hakaret’ ifadelerine yer verildiğini belirten velinin dilekçesini önce okul müdürü inceledi. Müdür, okulun Türk Edebiyatı Dersi zümre öğretmenlerinden savunma amacıyla rapor istedi.

Öğretmenler hazırladıkları savunma raporunda ‘üç yıldır kitabı okuttuklarını ve okutmaya devam edeceklerini’ belirtti. Şikâyet bu defa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taşındı. Milli Eğitim, velinin şikâyet dilekçesini işleme alarak soruşturma için müfettiş görevlendirdi.

Okula gelen müfettişler öğrenci ve velilerle görüştü. Müfettişler, öğrencilere “Size zorla mı kitap aldırdılar, sınavda zorunlu tuttular mı?” gibi sorular sordu.

'ÖĞRETMENLERİ İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Avukat Metin İriz, “Zümre kararına rağmen böyle bir soruşturma açılması kabul edilebilir değil. Son dönemde işi gücü bırakıp öğretmenleri itibarsızlaştırmak için bu yönelimde olan bir veli tipi türedi. Ama asıl problem Milli Eğitim’in bu tür şikâyetleri ciddiye alıp soruşturmalık hale getirmesidir” diyerek tepki gösterdi.

EĞİTİM SEN: VAHİM TABLO

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Yöneticisi Barış Uluocak, “Toplumun bütünüyle AKP tarzı muhafazakâr referanslarla dizayn edilmeye çalışıldığı, her gün değişik uygulama ve söylemlerle cinselliğin tabu haline getirilmeye çalışıldığı böylesi bir dönemde bazı işgüzar velilerin bu hakim havadan etkilenerek gülünç şikâyetlerde bulunması vahim bir tablo. Yetkililerin bu trajikomik şikâyetleri ciddiye alıp işlem başlatması daha da vahim bir durum” değerlendirmesi yaptı.

Zümre öğretmenlerinin 9. sınıf öğrencileri için tavsiye ettiği ve soruşturmalık olan kitapla ilgili hazırladıkları savunmada yer alan bazı ifadeler şu şekilde:

Leyleklerin Uçuşu adlı kitap, okulumuzda öğrencilerimize üç yıldır okutulmaktadır ve her yıl öğrencilerin en sevdiği kitaplar arasında yer almaktadır. Şikâyete söz konusu olan bölüm şimdiye kadar veli ve öğrencilerimiz tarafından eleştiriye dahi konu olmamıştır.