Komünistlere niye kızıyorlar?

Şaşılacak şey, bu aralar komünistlere en fazla kendine solcu diyenler kızıyor. Nedenleri daha da şaşırtıcı: Çünkü sosyalizmi çok fazla dillendiriyormuşuz, dinin siyasete alet edilmesine hiç prim vermiyormuşuz, emperyalizme karşı duruşumuz çok netmiş. Ya ne olacaktı! Bunları başa yazmayan, pazarlık unsuru yapan bir sol düşünülebilir mi?

Kim onlar?

Yok, gericilerden, faşistlerden ya da patronlardan söz etmiyoruz. Onlar zaten cepte.

Şaşılacak şey, bu aralar komünistlere en fazla kendine solcu diyenler kızıyor.

Nedenleri daha da şaşırtıcı: Çünkü sosyalizmi çok fazla dillendiriyormuşuz, dinin siyasete alet edilmesine hiç prim vermiyormuşuz, emperyalizme karşı duruşumuz çok netmiş.

Ya ne olacaktı! Bunları başa yazmayan, pazarlık unsuru yapan bir sol düşünülebilir mi?

Kuyruğa takılan solcuların öfkesinin nedeniyle, mesela Demirtaş'ın öfkesinin nedeni de başka başka.

**

Bu seçimlerde HDP'yi destekleyip desteklememeyi neredeyse baş çelişki ilan etmiş olan bir kısım sol, komünistler konuştukça hop oturup hop kalkıyor. Çünkü doğrular rahatsız eder. Bir solcu, eğer vicdanını, siyasi ahlakını tümden kaybetmemişse, komünistlerden gelen eleştirilere kulak tıkayamaz. Çünkü komünistler çok sade ve net konuşur. Kim ki lafı dolandırıyor, bilelim ki durduğu yerden tereddütü vardır. Seçim tartışmalarında tüm motivasyonunu, komünistlere sataşarak kazananların argümanlarının bir süre sonra antikomünistlerle aynılaşması tesadüf değildir. İşte bu yüzden komünistlerdir onların önündeki en büyük sorun, çünkü solculuk oyunları elinden alınır onlar konuşunca. Bugün durdukları yeri solculuk adına savunamayanların önündeki tek engeldirler, bu nedenle onlara kızarlar, hem de çok...

**

Fırsatlar ve tuzaklar hep kol kola geliyor. AKP karanlığının bıktırdığı kitleler, ancak bir sol sosla yeniden rehabilite edilebilir. Bu nedenle sol şimdi popüler fakat içinin boşaltılması tehlikesiyle karşı karşıya.

Demirtaş tipi 'solculuk' tam da bu noktada devreye giriyor işte. Diyor ki Demirtaş “Kusura bakmasınlar. Solculukla dinsizliği eşit tutan kafadan bu ülkede bir şey çıkmaz. Memleket ne çektiyse onlardan çekti. Bir insan hem Allah’a inanır hem de Allah’ına kadar solcu olabilir. Bunu bir kafalarına yazsalar iyi olacak. Türkiye toplumu ile solun buluşamamasının en büyük nedeni bu İslam düşmanlığıdır.”

Medyanın sakin, mülayim ve şakacı yüzünü bu aralar çok iyi propaganda ettiği, Erdoğan'la bile gülerek tartışabilen Demirtaş, söz solculara (siz onu komünistler anlayın) gelince soğukkanlılığını kaybediyor ve sinirleniyor. Niye?

Çünkü bu anlayışın solla hiçbir ilgisi olmadığını yalnızca komünistler ifşa ediyor da ondan. Bir gün sermayeyle, bir gün gericilerle bir gün emperyalizmle masaya oturarak solcu olunmayacağını o da biliyor da ondan bu öfke.

**

Öyleyse biz yine şairin dediğini yapalım ve “ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi” diyelim. Derdi olan gocunsun. Çünkü 150 yıllık tarihimiz bize diyor ki, iki sınıf vardır. 7 haziran günü de iki parti olacak pusulada, komünistler ve diğerleri! 

* 29 Mayıs 2015 Cuma tarihinde soL gazetesinde yayınlanmıştır.