Komünist Parti üyesine 'Hırsız-Katil Erdoğan' tweeti nedeniyle ceza verildi

Erdoğan'a, "Sen kendini dünya lideri(!) olarak görürsün, halkın sana #HırsızKatilErdoğan der" diyen Komünist Parti üyesi 7 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Serdar Nazım Yüce

Attığı tweetler gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla hakkında dava açılan Komünist Parti üyesi Davud Ergün'ün duruşması görüldü. Twitter'daki paylaşımlarında "Hırsız-Katil Erdoğan" diyen KP üyesine 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hapis cezası 7 bin lira para cezasına çevirildi. Parti avukatları, karara itiraz ettiklerini bildirdi.

Bolu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Hakim Yılmaz Şengül, Komünist Parti üyesi Davud Ergün'ün tweetlerini "Cumhurbaşkanına hakaret" olarak saydı.

'SEN KENDİNİ DÜNYA LİDERİ SANIRSIN...'

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Bolu Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından "istihbarat çalışması" yapıldığı, "şüpheli"nin Twitter hesabından "sen kendini dünya lideri(!) olarak görürsün, halkın sana #HırsızKatilErdoğan der" ve "korku diktatörlere yakışan bir duygudur #HırsızKatilErdoğan Biz halkız KORKMUYORUZ!" ifadelerini kullandığı belirtildi. Adalet Bakanlığı'nın "kovuşturma izni" verdiği belirtilen iddianamede, Başsavcılık, KP üyesinin "atılı suçtan TCK 299/3, 53 maddeleri gereğince cezalandırılmasını" istedi.

'SİYASİ OLARAK RAKİP GÖRÜYORUM, ELEŞTİRDİM'

Ergün, savunmasında, "Benim siyasi bir kimliğim vardır benim yazdığım yazılar tamamen siyasi eleştri maksatlıdır. Ülkede daha büyük suçlar işlenirken bu suçlar hakkında hiç bir soruşturma takip yapılmıyor. Ülkenin içinden geçtiği koşullar nedeni ile ben bunları yazdım ancak suç işleme kastım yoktur tamamen eleştri maksatlıdır bunlar bir olguya yönelik olup ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı siyasi bir rakip olarak görüyorum" dedi.

Komünist Parti avukatları, mahkemeye sundukları savunmalarda, KP üyesinin suçlamaya konu olan tweetleri, gözaltına alınıp tutuklanan ÖDP üyesi Onur Kılıç'ın tutuklanmasını protesto etmek için attığını vurguladı. Avukatlar, Davud Ergün'ün "suç unsuru" paylaşımlarının, "Üyesi olduğu partinin programı doğrultusunda kamuoyuyla paylaşma, kamuoyunu etkileme, taraftar, sempatizan ve üye kazanma amacıyla yapması hem bir hak ama aynı zamanda da bir yükümlülük olduğunu" belirtti.

ERDOĞAN'A HIRSIZ VE KATİL DENMESİ TOPLUMSAL GERÇEKLİKTİR

Avukatlar savunmalarında şöyle dedi:

2013 Haziran ayında ve sonrasında Gezi Parkı olayları diye bilinen süreçte ve 17-25 Aralık 2014 operasyonları ile sonrasındaki süreçte Recep Tayyip Erdoğan'ın halk nezdinde "Hırsız" ve "Katil" olarak anılması toplumsal bir gerçekliktir.

Hatta "hırsız" ve "katil" ifadesini kullanan ancak Recep Tayyip Erdoğan isminin geçmediği birçok yazıda, atılan sloganda, afişlerde, pankartlarda kastedilenin Recep Tayyip Erdoğan olduğuna dair C.Savcılarınca çok sayıda iddianame düzenlenmiştir.

Toplumda oluşan bu genel kabulden herhalde müvekkilin sorumlu olmaması gerekir.

Müvekkil sanığın yazdığı tweetlerde dava konusu edilen ifadeleri Cumhurbaşkanına hakaret kastıyla yazmamıştır.

Doğal haklardan kabul edilen ifade hürriyeti, çoğulcu demokrasilerde, vazgeçilemez ve devredilemez bir niteliğe sahiptir. Öğretide değişik tanımlara rastlanmakla birlikte, genel bir kabulle ifade/düşünce hürriyeti, insanın özgürce fikirler edinebilme, edindiği fikir ve kanaatlerinden dolayı kınanmama, bunları meşru yöntemlerle dışa vurabilme imkan ve özgürlüğüdür. Demokrasinin olan ifade hürriyeti, birçok hak ve özgürlüğün temeli, kişisel ve toplumsal gelişmenin de kaynağıdır.

Hakim Yılmaz Şengül, davanın 3. duruşmasında, Türk Ceza Kanunu'nun 299/1 ve 299/2 sayılı "Cumhurbaşkanına hakaret" maddelerine dayanarak, KP üyesi Ergün'e 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Hapis cezası, 7 bin lira adli para cezasına çevrildi.

KP avukatları, cezaya itiraz edeceklerimi bildirdi.