Komünist Parti Merkez Komite Üyesine 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten hapis cezası!

Okul ve Ülke dergisinin sorumlu müdürü, Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Mehmet İnam hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla hapis cezası verildi.

Serdar Nazım Yüce

Komünist Liseliler'in yayın organı Okul ve Ülke dergisinin Ocak 2015'te yayınlanan 5. sayısının kapağı gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla dava açılmıştı. Dergi kapağında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fetullah Gülen'in yarım yüzlerinin birleştirildiği montajı, "Gericilikten gericilik beğenmeyeceğiz; Hırsızı, Katili, Yobazı Kovala" ifadeleri ve dergideki bir yazı suç sayıldı. Derginin sorumlu müdürü ve imtiyaz sahibi Mehmet İnam'ın yargılandığı davada karar çıktı. Komünist Parti Merkez Komite Üyesi olan Mehmet İnam'a, Mahkeme, 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. 

İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Mehmet İnam, dergi kapağının kendisi tarafından hazırlandığını ve yazılanların basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. İddianamede, "Şüphelinin sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü olduğu söz konusu dergi yazılarının genel anlamda siyasal eleştiri niteliğinde olduğu anlaşılmış ise de; bu sözlerin bizatihi hakaret içeriği taşıdığını" belirtildi. 

Davanın 2. duruşmasında, Hakim Hüseyin Kılıç, Türk Ceza Kanunu'nun 299/1 ve 299/2 maddesi gereğince, Komünist Parti MK Üyesi İnam'ın 11 ay 20 gün hapsine karar verdi. İnam'ın hapis cezası ertelendi.

TCK 299/1 maddesi, "Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" derken TCK 299/2 maddesi ise "Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır" şeklinde.

İNAM: CEZANIN BİR HÜKMÜ YOKTUR
Hakkında verilen cezayla ilgili konuşan Mehmet İnam, "Orada yazılanlar, hem 'Hırsızı, Katili, Yobazı Kovala', hem de 'Padişah bozuntusu' ibaresi yeni Osmanlıcı fikirlerin ortalıkta dolaştığı dönemde bir siyasi eleştiri olarak yapıldı. Bizim için açılan davanın da verilen kararın da bir hükmü yoktur. Değişen bir şey de yoktur. AKP'yle ve bu düzenle olan kavgamıza kaldığımız yerden devam ediyoruz" dedi.

HIRSIZI, KATİLİ, YOBAZI KOVALA!
Dergi kapağında ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fetullah Gülen'in yarım yüzlerinin birleştirildiği montaj ile "Gericilikten gericilik beğenmeyeceğiz; Hırsızı, Katili, Yobazı Kovala" ifadeleri bulunuyordu. "HIRSIZI, KATİLİ, YOBAZI KOVALA" Barış Derneği, #direneğitim, Hukuta Sol Tavır Derneği, Komünist Gençlik, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, soL Dergisi, soL Haber Portalı ve Üniversite Konseyleri Derneği'nin ortak kampanyasının adıydı. Kampanyanın duyurusunda amaç, "Siyasi iktidar nerede emekçinin, aydının, öğrencinin, doğanın canını yakıyorsa… Orada olacağız. Bilime, sanata, kültüre, tarihsel zenginliklere karşı atılan her adımı mercek altına alacağız. Saltanat düşkünlüğüne, savaş çığırtkanlığına izin vermeyeceğiz. Haber yapacağız, gün olacak dava açacağız, hırsızın-katilin-yobazın peşini bırakmayacak, kavga edeceğiz. Her bir suç için ayrı dosyalar hazırlayacağız. Hırsızı-Katili-Yobazı rahat bırakmayacağız" deniyordu. 

Dergide yer alan "suç unsuru" yazının başlığı ise, "2014: Yeni dünya düzeni çöküyor" idi. Bu yazıdaki "Padişah bozuntusu yıllardır hayalini kurduğu Cumhurbaşkanı sıfatını seçimle aldı" cümlesi de iddianamede yerini aldı. 

Okul ve Ülke'nin ceza alan kapağı şöyle: