Komünist Gençlik: 70. yılda da boyun eğmeyeceğiz!

Komünist Gençlik, Hitler faşizmine karşı zaferin kazanıldığı 8-9 Mayıs’ın 70. yıl dönümünde bir anma etkinliği gerçekleştirecek.

Haber Merkezi

Beşiktaş’ta Abbasağa Parkı’nda yapılacak etkinlik, 7-8 Mart tarihlerinde Frankfurt'ta gerçekleştirilen Avrupa Komünist Gençlik Örgütleri Toplantısı'nın 11’incisinde, birçok ülkede eşzamanlı olarak yapılması karar altına alınan etkinliklerin Türkiye ayağını oluşturuyor.

9 Mayıs Cumartesi Günü saat 19:00'da yapılacak etkinliğin duyurusu için çalışmalar bugün Komünist Gençlik’in yaptığı açıklamayla başladı.

Sanatçı Gülcan Altan’ın şarkılarıyla ve Orhan Aydın’ın Nâzım’dan şiirleriyle katılacağı etkinlikte, Komünist Parti Orkestrası da sahne alıyor. İkinci Savaş, faşizm ve zaferi içeren bir video gösteriminin yapılacağı etkinlikte liseli, üniversiteli ve genç işçiler konuşacak.

Komünist Gençlik'in konuya dair açıklaması şu şekilde:

“70 yıl önce 9 Mayıs’ta sosyalizm faşizmi yendi ve insanı kurtardı. Bugün insanlığın üzerine bir kez daha barbarlık ve gericiliğin karanlığı çökmüş durumda. Ve bir kez daha kurtuluşun sosyalizmde olduğu belirginleşiyor. Çünkü kapitalizm gericileşmeden yapamaz. Çünkü faşizm, sömürü düzenindeki kökü kazınmadan yenilemez.

Kapitalizm açlık ve sefalet yaratıyor. Kapitalizm ekonomik kriz ve savaş yaratıyor. Kapitalizm daha önce olduğu gibi faşist örgütlenmeler yaratıyor, tüm dünyada faşizmin yeniden yükselmesine olanak sağlıyor. Tıpkı daha önce olduğu gibi.

Geçen yüzyılda İkinci Dünya Savaşı'nın da sorumlusu ve tüm dünyayı bir kaç yıl içinde karanlığa boğan, milyonlarca insanı öldüren, işkenceden geçiren faşizmin ortaya çıkması tesadüfen olmadı. Sovyetler Birliği ile birlikte tüm dünyada yükselen sosyalizmin önlenebilmesi, işçi sınıfının ve insanlığın tüm ilerici birikim ve kazanımlarının yok edilebilmesi için faşizm emperyalist ülkeler tarafından bizzat desteklendi ve büyütüldü.

İkinci Dünya Savaşı'nda büyük emperyalist ülkelerin Kızılordu'nun Stalingrad zaferinden sonra faşizme karşı savaşa dahil olmuş olmaları, onların suçunu hafifletmiyor. Daha önce olduğu gibi faşizmi bu düzen yaratıyor.

Bundan yetmiş yıl önce faşizmin yok edilmesi ve dünyanın özgürleştirilmesi tam da bu yüzden komünistler tarafından gerçekleştirilebiliyor. Sermaye düzenin sahiplerinin kâr hısları, yönettiği ülkeleri bir bir faşizme teslim ederken, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 29 milyon insanını kaybetme pahasına faşizme direniyor, işçi sınıfı kendi iktadırını ve diğer ulusların emekçilerini korumayı, kurtarmayı başarıyor.

Ülkemizde de AKP iktidarının yükselmesi, bu iktidarın adım adım faşist bir rejime dönüşmüş olması da emperyalizmin ve Türkiye'deki patron sınıfının suçudur. Yükselen gerici ve faşist iktidarın yarattığı bu karanlıktan kurtulmak ne Erdoğan'ın başkan yapılmasını önlemekle, ne de diğer sahte seçim vaatleriyle mümkündür.

2010 yılında “Artık 1 Mayıs hem bayram hem Taksim'de” diyen AKP'nin bugün yine en fazla 1 Mayıs'tan korkar olmasının, özellikle işçi sınıfını temsil eden her eyleme vahşice saldırmasının nedeni, AKP'yi bitirecek yegane gücün işçi sınıfının örgütlü mücadelesi olduğunu bilmesidir.

Bu 1 Mayıs'ta sadece İstanbul'da 203 yurttaşımız gözaltına alınırken AKP İstanbul'da hayatı durdurmayı deneyerek, suçlarına bir yenisini daha eklemiştir. AKP faşizmine verilen en önemli yanıtlardan biri de işçi sınıfının orak çekiçli kızıl bayrağının Taksim meydanında komünistler tarafından dalgalandırılması olmuştur. Taksim’e çıkan komünistlerin haksız bir biçimde “tutuklanması” AKP faşizminin çaresizliğinin son göstergesi olmuştur.

Faşizmin yenilmesinin 70. yıldönümünde tüm dünyada faşizm yükselirken, faşizmle mücadelenin, kapitalizmle mücadeleden geçtiğini söyleyen bizler, öğrenci, işçi, işsiz gençleri bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz. 9 Mayıs günü anti faşist zaferin 70. yıldönümünde yapacağımız etkinliğimizde birlikte olmak istiyoruz.