Koç Üniversitesi'nde sorunlar büyüyor: Direnişin yıl dönümünde eylem var

Koç Üniversitesi işçileri, öğrencileri, öğretim üyeleri ve asistanları düzenledikleri forumla sorunlarını tartışırken 2013 taşeron direnişinin yıl dönümünde eylem yapma kararı aldı

Haber Merkezi

26 Mart Perşembe günü, saat 17.30’da Koç üniversitesi işçileri, öğrencileri, öğretim üyeleri ve asistanlarından oluşan yaklaşık 200 kişi forum düzenledi. 

Forumda ilk olarak söz alan öğretim üyeleri, okulda karşı karşıya bırakıldıkları problemlerden bahsetti. Koç Üniversitesi yönetimi, birçok öğretim üyesinin sözleşmesinin şeffaf olmayan ve içeriği bildirilmeyen performans kriterlerine dayanarak yenilenmeyeceğini bu öğretim üyelerine bildirdi. Okutmanların üzerinde geçen seneden beri süregelen baskının bu sene daha da yaygınlaşarak ve derinleşerek arttığından bahsedildi. Kimi okutmanlara aynı maaşla daha fazla ders verecekleri sözleşmeler önerilirken, kimi okutmanların ise hem maaşlarında hem de sözleşme sürelerinde aleyhte ciddi değişikliklerin olduğu sözleşmeleri imzalamaları istendi.

Üniversite yönetimince öğretim üyelerine dayatılan bu koşulların, öğretim üyelerini birer makale basma makinesine çevireceği; yapılan bilimsel araştırmaların ve yazılan makalelerin kalitesinin düşeceği ve buna bağlı olarak öğretim üyeleri üzerinde yaratılan bu psikolojik baskının lisans ve yüksek lisans öğretim kalitesini ciddi oranda zedeleyeceği üzerinde duruldu. Yine yaşanan bu sürecin, öğretim üyelerinin üniversiteye ve kampüse olan bağlılıklarını zedelemeye başladığı tartışıldı. Geçtiğimiz günlerde bir akademik üyenin kamuya açık yazdığı bir mektupla bu yaşananları protesto edip istifasını okul yönetimine iletmesi bu duruma açık bir örnek teşkil ediyor.

Forumda söz alan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ise, güvencesiz çalışma koşullarına dair şikayetlerini dile getirdi. Üniversite bünyesinde eğitimlerine devam eden, akademik ve idari işleri yapmakla yükümlü yaklaşık 600 yüksek lisans ve doktora öğrencisi, üniversite yönetimi tarafından işçi statüsünde değerlendirilmediklerini ve bu sebeple sigortasız çalıştırıldıklarını ifade etti. Yargıtayca onanan emsal karara rağmen vakıf üniversiteleri yönetimleri yüksek lisans ve doktora öğrencilerini sigortasız ve güvencesiz çalıştırmaya devam etmekte. Bu durumun iyileştirilmesine dair taleplerini içeren yazılı dilekçeyi üniversite yönetimine ileten asistanlara, yönetimce bir yanıt verme gereği dahi duyulmadı.

Forum, işçilerin sorunlarının tartışılmasıyla devam etti. 2013 yılındaki taşeron işçilerinin direnişiyle elde edilen kazanıma rağmen, üniversitedeki işten atılmalar son iki yılda da devam etti ve işçi başına düşen iş yükümlülüğü daha da ağırlaştı. Buna ek olarak, Koç Üniversitesi yönetimi 2013 direnişinde elde edilen kazanımların en önemlisi olan ve tanıyacağını resmi olarak taahhüt ettiği Taşeron İzleme Kurulu’nu tanımayı reddetti. Geldiğimiz bu günde, taşeron işçileri üzerindeki baskı ve yıldırma politikaları giderek artıyor.

Bütün bu sorunları farklı platformlarda tartışıp üniversite yönetimine ileten bileşenler, bu güne kadar yönetimden kayda değer bir yanıt alamadı.

Son olarak forumda söz alan lisans öğrencileri, artan okul ücretlerine rağmen eğitim kalitesinin ve kampüs yaşamının olumsuz yönde etkilendiğini dile getirerek, üniversite çalışanlarının sorunlarının kendi sorunları da olduğunu belirtti. 

Forumda, üniversitede gün geçtikçe dayanılmaz hale gelen bu problemlerin ve artan baskının okul yönetiminin Koç Üniversitesi’ni bir şirket gibi yönetme iradesinin bir sonucu olduğu konusunda ortaklaşıldı. Üniversite yönetiminin politikalarına karşı tüm bileşenlerin her birlikte mücadele etmesi gerektiği vurgulandı.

Forumda tartışılan meseleler doğrultusunda sesini duyurmak isteyen tüm bu bileşenler, kazanımla sonuçlanan 2013 taşeron direnişinin yıldönümünde eylem yapma kararı aldı. Eylem 2 Nisan Perşembe günü Koç Üniversitesi giriş kapısında yapılacak.