Kobanê Başbakan Yardımcısı: Türkiye'ye Süleyman Şah türbesini biz verdik

Kobanê Başbakan Yardımcısı Halid Berkel’le görüştük. Berkel, Süleyman Şah operasyonunda Türkiye’nin yardım istediğini, yeni türbe yeri için kendilerinden yer talep ettiğini, bunun üzerine Eşme köyüne geldiklerini açıkladı.

Selin Asker - Özkan Öztaş

Kobanê'de hükümet temsilcileriyle güncel gelişmeleri ve önümüzdeki döneme dair hedefleri hakkında konuştuk. Kobanê Başbakanı Yardımcısı Halid Berkel, yoğun bombardımana rağmen halen ayakta kalan Hükümet Binası’nda sorularımızı yanıtladı. Berkel, en acil ihtiyaçlarının Türkiye’nin sınırı açması ve ağır iş makinelerinin geçişinin sağlanması olduğunu belirtti.

Süleyman Şah operasyonundan Öcalan’ın silah bırakma çağrısına, ABD ve koalisyon güçleriyle temaslardan Şam yönetimi ve cihatçı örgütlerle ilişkilere, YPG’nin Haseke operasyonundan Türkiye’de eğitilecek silahlı muhaliflere dek birçok başlıkta merak edilen sorulara yanıt aradık.

Halid Berkel, Türkiye’nin Süleyman Şah’ın yeni türbe yeri için kendilerinden yer istediğini, şu an Eşme köyünde bulunan türbenin Kobanê toprakları içerisinde bulunduğunu belirtti.

Röportajın tamamı bu haftaki soL Dergisi’nde...

YPG, Süleyman Şah operasyonuna aktif olarak katıldığını belirtti. Ne boyutta katıldı? Türkiye’yle resmi görüşmeleriniz oldu mu?
Türkiye, gelişen olaylar ve IŞİD’in saldırıları akabinde YPG’den yeni bir mezar yeri istedi. Ayrıca güçlerimizden bu süreçte destek istediler. Bu destek yalnızca mezar yeri ve operasyon süreci için geçerliydi. Operasyonu değerlendirecek olursak, AKP bunu seçimlere giderken propaganda amaçlı kullandı. Bu onların bir propaganda tarzı. Çok başarılı operasyon dediler ama öyle değil. Kendi ordularına ve seçmenlerine moral olsun diye öyle diyorlar. AKP yola çıktığından beri böyle yapıyor bu işleri zaten. Düne kadar terörist dediği bir toplamdan yardım istediler, bu bizim başarımızdır. Bizim çelişkimiz değil bu Türkiye devletinin çelişkisi.

Süleyman Şah’ın yeni türbe yeri Kobanê sınırlarında mı?
Evet, buraya 22 kilometre uzaklıkta. Türkiye devleti, Rojava sınırında olduğunu söylüyor ama sınırda değil bizim topraklarımız içerisinde. Biz yer gösterdik. Oraya bir yer yaptık. Mezarın bulunduğu Aşme köyünün yarısı sınırımız içerisinde yarısı dışında ama mezar, sınırımız içerisinde. Orası Kobanê toprağıdır.

Türkiye’de Suriyeli muhaliflerin “eğit-donat” kapsamında eğitilmesi gündemde. Ne düşünüyorsunuz?
Evet, haberimiz oldu. Bu koalisyon ve Türkiye arasında yapılan anlaşmanın çıktısıdır. Ilımlı muhaliflerin eğitilmesi özgür, demokratik Suriye içinse seviniriz.